Youtube
StoryEditor

Poslanci im zakázali hliadky. Budeme pokračovať, pôjdeme na ústavný súd, odkazujú kotlebovci

25.10.2016, 14:10
Ide o "najhrubšie porušenie osobných slobôd od čias komunistických perzekúcií," píše sa v stanovisku ĽSNS.

"Naše vlakové hliadky budú pokračovať," tvrdí v stanovisku podpredseda ĽSNS Milan Uhrík. Reaguje tak na zmenu zákona o dráhach, ktorú dnes schválili poslanci. Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť na základe tejto zmeny od februára vykonávať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom.

"V schválenej novele zákona sme nenašli nič, čo by sa týkalo našich vlakových hliadok. Pani ministerka Žitňanská predsa nemôže nikomu brániť v jeho ústavnom práve snažiť sa ochrániť zdravie a majetok občanov, ktorých niekto fyzicky ohrozuje (napríklad asociálni cigánski extrémisti)," píše sa v stanovisku.

Novelu Uhrík označil za "najhrubšie porušenie osobných slobôd od čias komunistických perzekúcií." Zákon  je postavený vágne a dá sa preto zneužiť proti komukoľvek, píše sa v stanovisku. Okrem toho je podľa ĽSNS v rozpore s Ústavou SR a preto ju napadnú na Ústavnom súde SR.

Za zmenu bolo 98 poslancov

Zmenu zákona o dráhach 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Rezort spravodlivosti zmenil právnu normu cez nový zákon o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorej rezort v spolupráci s ministerstvom vnútra novelu pripravil, potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou. "Nikto nemôže nahrádzať v tomto štáte políciu ani sa tak tváriť," vyhlásila ministerka.

Pozrite si aj, čo si o hliadkach myslí bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak:

"Akúkoľvek aktivitu, ktorá má chrániť občanov, pokiaľ ide o ich majetok, život a zdravie, bude môcť vykonávať len polícia alebo subjekt, ktorý má príslušné poverenie od železníc," ozrejmila podstatu zmeny. Nedodržanie právnej úpravy podľa nej bude sankcionovateľné.

Železničná spoločnosť Slovensko v svojom novom cestovnom poriadku určila, že bez písomného povolenia je v jej vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom. ĽSNS opatrenie od hliadkovania neodradilo a opozičná parlamentná strana oznámila, že od jesene spustia vlakové hliadky aj na západe Slovenska.

Problém sa úplne nevyrieši

"Zákon ide nad rámec toho, čo môže prepravca dnes povedať v svojom prepravnom poriadku," vysvetlila ministerka. Ona však osobne neočakáva, že problém úplne vyrieši. Vníma ho totiž širšie.

"Politické subjekty ktoré majú za cieľ vykonávať aktivity, aby vyvolávali dojem, že tento štát nie je funkčný, aby potom mohli prísť s vlastnými akože riešeniami, budú vždy hľadať cestu, aby svoj extrémistický program presadili v spoločnosti. Nepochybujem o tom, že keď im zahatáme jednu cestu, budú hľadať iné ciele. Úloha štátu je, aby dokázal vždy túto cestu zahatať," doplnila Žitňanská.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba oznámil nasadenie hliadok 11. apríla pred Železničnou stanicou vo Zvolene. Ako dodal, strana reagovala na útok na dievča, ktorý sa odohral vo vlaku smerujúcom z Nových Zámkov do Zvolena 7. apríla.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:40