Rozohnený Vladimír Mečiar poslal pochybovačom jednoznačný odkaz, preňho sú gágaji, táraji a prďúsi. TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Mečiar nás pri privatizácii podržal už v roku 1990, hovorí vtedajší minister

22.10.2016, 08:40
Autor:
TASRTASR

Blízky vzťah Vladimíra Mečiara a Václava Klausa sa datuje už do roku 1990. Keď sa neskôr Slovensko po rozdelení federácie rozhodlo zrušiť druhú vlnu kupónovej privatizácie, autori pôvodnej koncepcie za to expremiéra Vladimíra Mečiara nekritizovali.

Vážili si ho, pretože hneď na začiatku podporil koncepciu federálneho ministra financií Václava Klausa. V rozhovore pre TASR to povedal jeden zo spoluautorov kupónovej privatizácie, bývalý štátny tajomník federálneho ministerstva financií v ČSFR Dušan Tříska.

"Každá krajina mala právo rozhodnúť sa, ktorý model jej najviac vyhovuje. Slovákov by som ani vtedy neprehováral, aby nerušili kupónku. Napriek tomu, že napríklad Ivan Mikloš, ktorý bol v opozícii, tvrdo útočil na Mečiarovu vládu za to, že predávala majetok priamo a vybraným ľuďom. Aj takýto model však prináša zmena vlastníctva. Na druhej strane, Mečiara sa musím zastať, pretože nás veľmi podržal," konštatoval Tříska s odvolaním sa na september 1990, keď sa dokončovala celková koncepcia privatizácie v Československu.

"Klaus sa vtedy vyjadril, že ako prvá pôjde malá privatizácia. Vtedajší prezident Václav Havel, ktorý mal v tom čase mimoriadne veľkú autoritu, zvolal do Kroměříža stretnutie troch vlád, federálnej, českej a slovenskej. Jedinou témou bola malá privatizácia a z nej jediná časť, predkupné práva zamestnancov. Pre nás to bol pri takých malých prevádzkach principiálny nezmysel, no Havel na to tlačil. Vtedy sa prihlásil o slovo slovenský premiér Mečiar. Povedal, že včera zasadala naša vláda a rozhodla, že na Slovensku to urobíme tak, ako to navrhol pán Klaus. A bolo to vybavené," vysvetlil Tříska.

Podľa Třísku sa už zároveň v tomto období, keď sa finišovalo s podobou privatizácie štátneho majetku, ukazovalo, že spoločný štát Čechov a Slovákov dlho nevydrží.

"Už v roku 1990 mi podpredseda slovenskej vlády Augustín Marián Húska povedal, že rozdelenie krajiny je hotová vec. Na politickej úrovni bol veľký tlak týmto smerom. Preto, ak sme sa v niečom fatálne zmýlili, tak v tom, že sme nejaký čas bojovali o zotrvanie federácie. A mysleli sme si, že je to škoda pre Slovensko," dodal Tříska s tým, že samotná kupónová privatizácia, dramaticky uvoľnila a uľahčila proces rozdelenia Československa.

"Do hry vstúpila podstatná časť majetku štátu a bolo pokušením nenechať si hovoriť do jeho rozdelenia," uviedol český ekonóm, podľa ktorého je po takmer štvrťstoročí zrejmé, že Slovensku rozdelenie federácie ekonomicky pomohlo.

01 - Modified: 2019-10-30 21:52:36 - Feat.: - Title: Vidina zárobku motivovala milióny Slovákov. Dnes kupónka stále žije, aj cez exekúcie 02 - Modified: 2017-08-10 13:37:55 - Feat.: - Title: Mečiara za amnestie stíhať nebudú. Vec je premlčaná 03 - Modified: 2017-05-28 22:26:36 - Feat.: - Title: Akcií sa zbavíte už len za poplatok 04 - Modified: 2017-03-20 19:15:38 - Feat.: - Title: Bezcenných akcií sa dá zbaviť už len za peniaze 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Porota: Nerozpustime sa v únii, to už sme zažili - volalo sa to Sovietsky zväz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:07