TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Čechom sa nepáči expanzia Slovákov

21.10.2016, 00:00
Tender na nových prevádzkovateľov vrtuľníkov záchranky v Česku sa vyostruje.

V lete sa uchádzali v megatendri o prevádzku leteckej záchranky v Česku. Napokon boli z troch cenových ponúk popradskej spoločnosti Air - Transport Europe úspešné až dve.

Expanziu slovenských leteckých záchranárov, ktorí v tuzemsku prevádzkujú všetkých sedem vrtuľníkových staníc, však sprevádzajú komplikácie. Práve v deň, keď ATE spadol už druhý vrtuľník za posledný rok, prenikli na verejnosť neoficiálne výsledky súťaže.

Tender na nových prevádzkovateľov leteckej záchranky v Česku pritom ostro kritizuje a spochybňuje domáca letecká spoločnosť DSA Praha. „Dôvody, pre ktoré rozhodnutie zadávateľa verejnej zákazky kritizujeme, všeobecne spočívajú v tom, že zadávateľ pri posudzovaní ponúk nerešpektoval vlastné zadávacie podmienky a svojimi neodbornými závermi vybral víťazné ponuky v rozpore so zákonom. Preukázal predovšetkým hrubú neznalosť civilných leteckých predpisov,“ hovorí pre HN podpredseda predstavenstva DSA Daniel Tuček.

Firma aktuálne prevádzkuje štyri letecké stanice, po novom jej pripadnú iba dve. Námietky voči priebehu tendra českí leteckí záchranári spresnia v priebehu budúceho týždňa.

Poukazujú na vrtuľníky Slovákov
Ku kritike leteckej spoločnosti sa pridala i Spoločnosť urgentnej medicíny a medicíny katastrof Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně spolu s Asociáciou zdravotníckych záchranných služieb Českej republiky.

Obrátili sa totiž na ministerstvo zdravotníctva s požiadavkou o odloženie definitívneho vyhodnotenia tendra až do úplného vyšetrenia poslednej nehody úplne nového vrtuľníka ATE od amerického producenta Bell Helicopter. Ten spadol 7. septembra tohto roka v lokalite Strelníky pri Banskej Bystrici. Pri páde stroja zahynuli štyria ľudia vrátane prepravovaného pacienta.

Obe organizácie pritom spochybňujú i samotnú súťaž. Tvrdia, že podľa ich informácií chce slovenská spoločnosť v Česku lietať so svojimi vrtuľníkmi od talianskeho výrobcu Agusta. „Tie nedisponujú platnou plnou certifikáciou 1. triedy výkonnosti v kategórii A, čo je v rozpore so zverejnenými zadávacími podmienkami tendra,“ uvádzajú v liste.

Za útokmi vidia snahy konkurencie
Popradská letecká spoločnosť ATE hovorí, že doposiaľ jej oficiálne výsledky výberového konania na prevádzkovanie leteckej záchranky v Česku doručené neboli. Firma disponuje iba oznámením výberovej komisie zriadenej rezortom zdravotníctva. Tá jej ponuky vyhodnotila ako víťazné pre prevádzku staníc v Olomouci a Ústí nad Labem.

Rozhodnutia komisie však zatiaľ nenadobudli právoplatnosť. „Za útokmi na našu spoločnosť a spochybňovaním našich vrtuľníkov je pravdepodobne snaha konkurencie určitým spôsobom ovplyvniť rozhodovanie výberovej komisie ministerstva zdravotníctva pri určení víťaza najvhodnejšej ponuky na prevádzkovanie vrtuľníkov pre leteckú záchrannú službu v Českej republike,“ vraví hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

Tamojšie zdravotnícke organizácie sa pritom odvolávajú i na pričasté tragické nehody Slovákov. „V posledných desiatich rokoch ide už o tretiu fatálnu haváriu záchranárskeho vrtuľníka prevádzkovaného spoločnosťou ATE, pri ktorých zahynulo celkovo 11 osôb,“ píše sa v spoločnom stanovisku českých zdravotníkov.

Podajú ďalšie námietky
Začiatkom októbra sa pritom DSA obrátila s vlastnými námietkami priamo na rezort zdravotníctva. Podľa odporúčaní výberovej komisie by totiž DSA mali od januára budúceho roka doplniť práve slovenská ATE a rakúska Helikopter Air Transport.

Leteckú záchrannú službu v Česku by tak po prvý raz zabezpečovali aj zahraničné spoločnosti. DSA sa v súťaži zaujímala celkovo o šesť staníc, preto spochybnila nielen víťazstvo Slovákov, ale i Rakúšanov. S odvolaním však neuspela. „Námietky spoločnosti DSA ministerstvo zdravotníctva zamietlo. Firme teraz beží lehota na prípadné podanie námietky na Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže,“ potvrdzuje vedúci tlačového oddelenia rezortu Ladislav Šticha.

Zahraničné spoločnosti sa pritom práva na odvolanie vzdali. Daniel Tuček tvrdí, že firma sa v najbližších dňoch na antimonopolný úrad skutočne obráti. „Zadávateľ má možnosť kedykoľvek, v túto chvíľu i po podaní návrhov na úrad, prijať nápravné opatrenia v tej podobe, že zruší rozhodnutia o výbere i všetky úkony komisie a uskutoční nové objektívne posúdenie ponúk, čo je stav, ktorého sa domáhame,“ dodáva Tuček s tým, že na napadnutej časti zákaziek nemôže rezort zdravotníctva v súčasnosti uzatvoriť nové zmluvy.

Tender na leteckú záchranku sa tak môže časovo natiahnuť a ohroziť termín nástupu nových prevádzkovateľov k 1. januáru 2017. „V prípade, že by sme na základe oficiálneho rozhodnutia ministerstva na uvedených základniach prevádzkovali leteckú záchranku, sme pripravení a schopní ju vykonávať v plnom nasadení a to na základe splnenia všetkých požadovaných kritérií a podmienok, ktoré boli stanovené v zadávacej dokumentácii,“ uzatvára Hopjaková.

O čo ide
Výberové konanie s odhadovanou hodnotou 44,5 milióna eur bez DPH má získať nových prevádzkovateľov pre šesť základní leteckej záchranky na roky 2017 až 2020. Jediným súťažným kritériom bola ponúkaná cena.

Dobiehajúce zmluvy so súkromnými vrtuľníkovými firmami kritizoval český minister financií Andrej Babiš, označil ich za nevýhodné pre štát. Doposiaľ súkromníci prevádzkovali osem základní za 57,8 milióna eur bez DPH.

V súčasnosti prevádzkujú osem z desiatich základní leteckej záchrannej služby v Česku domáce firmy Alfa-Helicopter a DSA, ktorým však koncom roka kontrakty vypršia. Vrtuľníkové stanice v Prahe a Plzni má vo svojej réžii štát prostredníctvom polície a armády. Po novom k nim pribudnú pobočky v Českých Budějoviciach a Brne. Z hry pritom vypadne firma Alfa-Helicopter. Pred časom totiž oznámila, že svoju činnosť končí a pôjde do likvidácie.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:07