TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Gašparovič: S Kováčom sme vždy vychádzali, k jednote však nenašiel správnu cestu

09.10.2016, 15:07
Autor:
TASRTASR
Gašparovič priznal, že s Kováčom sa v mnohých veciach nezhodli.

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič nemal s exprezidentom Michalom Kováčom problémy, uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že si veci dokázali vydiskutovať. Pre neho bol Kováč priateľským človekom, ktorý sa dokázal porozprávať a ktorý dokázal odpúšťať. "Z mojej strany ho hodnotím, že vždy sme vychádzali."

Gašparovič ale priznal, že s Kováčom sa v mnohých veciach nezhodli, a to najmä vo vtedajších aktuálnych otázkach, rozdielne názory mali tiež na prezentáciu Slovenska ako krajiny. Problém videl napríklad v komunikácii s bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý zastával názor, že hlava štátu nemôže vo svete hovoriť negatívne o svojej krajine.

"To bol základ, toho už budúceho nedorozumenia. Toto ja považujem za taký prvý moment, kedy dochádzalo k budúcim nedorozumeniam," myslí si Gašparovič.

Pozrite si aj rozhovor s dlhoročným poslancom Františkom Mikloškom o Michalovi Kováčovi:

​Podľa neho sa však exprezident Kováč snažil hľadať konsenzus, aby sa vtedajšie politické strany našli a dohodli. Obdobie okolo vzniku nového štátu nebolo totiž podľa neho jednoduché a prinášalo so sebou hospodárske, sociálne, ekonomické a politické problémy. Jednotnosť nevládla ani v otázke rozdelenia vtedajšieho Československa či vzťahov k zahraničiu.

"Myslím si, že v týchto otázkach chcel začať hľadať konsenzus, aby sa politické strany našli a dohodli. Bohužiaľ, nenašiel tú správnu cestu. Nemal tú správnu cestu, nie vždy bol dobre navigovaný ľuďmi okolo seba," povedal Gašparovič. Na otázku, či však bol zo strany vlády vypočutý, Gašparovič uviedol, že sa s ním vtedy stretával.

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster bude na Michala Kováča spomínať ako na blízkeho priateľa. "Mali sme výmenu názorov, samozrejme, vo všetkom sme sa nezhodli, ale boli sme priateľmi, ktorí jeden druhého vypočul," skonštatoval Schuster.

Ich vzájomný vzťah označil za veľmi priateľský a kamarátsky, a tak na neho bude podľa neho aj spomínať. Odkaz exprezidenta Kováča zároveň vníma veľmi pozitívne a treba mu poďakovať za jeho úlohu prvého prezidenta, ktorú zohral.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 03 - Modified: 2023-01-01 18:15:00 - Feat.: - Title: Heger pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenska položil kyticu k hrobu Michala Kováča 04 - Modified: 2021-12-16 08:28:42 - Feat.: - Title: Luxemburg rozhodol. V prípade Mečiarových amnestií môže byť na Lexu a spol. vydaný zatykač 05 - Modified: 2020-08-31 06:47:14 - Feat.: - Title: Elektrické šoky s whisky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:02