Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

Kaliňák má apku pre policajtov. Bude za nich vyhľadávať extrémistov na webe

05.10.2016, 00:00

Predstavte si, že na rôznych internetových diskusných fórach velebíte napríklad Adolfa Hitlera a jeho režim. Dnes vedia policajti pozbierať vaše vyjadrenia v podstate len kontrolou a listovaním vytipovaných fór a skupín, poprípade vďaka nahláseniu od ľudí. Čoskoro by sa však situácia mala zmeniť. Odbor prevencie kriminality ministerstva vnútra má už dnes k dispozícii webovú aplikáciu, ktorá by mala byť schopná zhromaždiť všetky takéto vyjadrenia a poskytnúť ich vyšetrovateľom takpovediac v jednom balíku.

„IT nástroj bude vyhľadávať na záujmových stránkach, ktoré si určili samotní príslušníci policajného zboru, určení na úseku boja proti extrémizmu. Nástroj bude zhromažďovať údaje potrebné na objasnenie trestnej činnosti vrátane komentárov, článkov, obrázkov a taktiež videí,“ hovorí riaditeľ Odboru prevencie kriminality Jozef Halcin s tým, že momentálne prebiehajú školenia a aplikácia by mala byť spustená do ostrej prevádzky do konca tohto roka.

Slabá prevencia
Rezort vnútra začal obstarávať aplikáciu ešte v minulom roku. Pôvodne sa odhadovalo, že jej cena bude 54-tisíc eur. Napokon sa však podarilo ušetriť takmer polovicu predpokladaných nákladov. „Ministerstvu vnútra obstaralo zákazku od spoločnosti Altamira za 29 100 eur bez DPH,“ spresňuje Halcin.

To, že polícia dostane do rúk apku na extrémizmus, odborníci vítajú. „Faktom je, že minimálne nejaká edukácia a indoktrinácia sa posúva na internet, takže hľadať možnosti, ako proti tomu bojovať na webe, je určite správne,“ hovorí Michal Miklovič z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Samotnú aplikáciu však komentovať nechcel, lebo ju nepozná detailne.

Boj proti extrémizmu nie je len o represii voči páchateľom, ale mal by byť založený hlavne na prevencii. A tá podľa analytikov pokrivkáva. „Určite by mohli robiť viac a inak, ale nebolo by fér, aby sa prevencia čakala len od ministerstva vnútra, lebo primárna prevencia je naozaj skôr vecou školstva, sociálnych vecí, samospráv a tretieho sektora, ktorý sa tým zatiaľ veľmi nezaoberá,“ hovorí odborník na extrémizmus Radovan Bránik.

Nová príručka
Práve na prevenciu má byť zameraná aj nová webová aplikácia. Halcin tvrdí, že vďaka odhaľovaniu extrémistických prejavov na internete bude odbor schopný pomôcť ľuďom, ktorí takéto prejavy píšu po internete, no nemusia byť presvedčení extrémisti. „Chceme čo najskôr identifikovať takéto prejavy, aby sme človeku, ktorý ich šíri, mohli aj pomôcť. Naším cieľom nie je ľudí zatvárať, lebo keď to urobíme, vznikajú nám náklady. A keď vyjdú von, sú z nich kriminálnici,“ dodáva Halcin.

Odbor prevencie kriminality vznikol v roku 2012 a jeho úlohou je pripravovať rôzne materiály zamerané na predchádzanie nielen extrémizmu, ale napríklad aj obchodovaniu s ľuďmi. Odbor je napríklad autorom príručky Symbolika extrémistických skupín, ktorú majú k dispozícii vyšetrovatelia. V septembri tohto roku vyšla aktualizovaná verzia, do ktorej pribudli symboly náboženského extrémizmu ako Islamský štát, prejavy extrémizmu vo viacerých susedných štátoch.

O nástupe extrémistov do parlamentu sme sa rozprávali s psychológom Petrom Hunčíkom

01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 04 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický 05 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:43