Reuters
StoryEditor

Významné európske projekty

29.09.2016, 00:00

Krajiny Európskej únie majú možnosť čerpať finančné prostriedky na podporu rôznych projektov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. V rámci eurofondov existujú rôzne operačné programy, ktoré podporujú napríklad dopravu, ľudské zdroje, životné prostredie či zdravotníctvo.

Jeden z významných projektov z európskej perspektívy je napríklad projekt Politika informovania o povodniach a prevencii v pohraničných oblastiach. V tomto projekte sa spojilo 15 krajín, vrátane Slovenska. Do projektu sa zapojila aj Česká republika, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Belgicko, Grécko, Nemecko, Holandsko a ďalšie krajiny. Na základe projektu sa zaviedli určité opatrenia, konkrétne prognózovanie povodní či riadenie povodní. Zámerom opatrení bola ochrana ľudí, hospodárskeho rozvoja a prírody v ohrozených oblastiach.

Ďalší z významných projektov je ROMA-NeT, ktorý sa venuje integrácii rómskych komunít v Európskej únii. Vymieňali sa overené postupy v rámci medziregionálnej siete a to pomohlo boju proti vysokému sociálnemu vylúčeniu a chudobe Rómov v Únii. Projekt sa realizoval v niekoľkých krajinách Únie vrátane Slovenska, Spojeného kráľovstva, Česka, Španielska a iných.

Jedným z ďalších významných projektov je napríklad Adaptácia mestského prostredia, zelene a vodných prvkov s ohľadom na klimatické zmeny. Vďaka nemu mohli architekti tvoriť alebo pretvárať budovy a vonkajšie priestory takým spôsobom, aby vydržali vplyvy zmeny klímy.

Medzi ďalšie významné projekty patrí napríklad Spolupráca k digitálnym inováciám v Európe, pri ktorej bolo digitálne pozemné televízne vysielanie použité na podporu regionálneho ekonomického rozvoja. Významný projekt bol aj Sieť správ Dunajskej vodnej cesty, pri ktorom sa skúmali spôsoby, ktorými by sa dala zlepšiť správa povodia paneurópskeho dopravného koridoru VII.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:15