HN/Peter Mayer
StoryEditor

Voľba Procházku ohrozuje našu dôveryhodnosť, kritizujú sudcovia. Spochybňujú jeho morálku

27.09.2016, 10:59
Sudcovia spochybňujú voľbu Procházku za kandidáta na sudcu v Luxemburgu.

„Vážna dilema“. To podľa združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ vyvolal výber bývalého predsedu Siete a poslanca Radoslava Procházku za kandidáta na sudcu v Luxemburgu. Sudcovia spochybňujú Procházkovu morálku.

Morálny profil Radoslava Procházku bol po voľbách na pretrase už viackrát. Naposledy v pondelok 19. septembra. Vtedy ho Súdna rada vybrala za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu.

Ohrozuje to našu dôveryhodnosť, tvrdia

​Podľa kritikov vznikla voľbou Procházku „vážna dilema, či na tak významný sudcovský post stačí vysoká odborná pripravenosť kandidáta, ak u neho existujú podozrenia, že morálne zlyhal.“

Združenie je toho názoru, že Súdna rada má byť garanciou výberu nielen odborníkov, ale aj morálnych autorít „s potrebným hodnotovým ukotvením“.

A práve nominácia Procházku podľa sudcov zo združenia vyvolalo vlnu ostrej kritiky, čím má byť ohrozené vnímanie dôveryhodnosti súdnictva.

​Súdna rada posunula Procházku v pondelok 19. septembra desiatimi zo 17 hlasov do ďalšieho kola. Procházka hovoril pred Súdnou radou o svojich odborných skúsenostiach a zároveň odmietol, že by malo byť hendikepom jeho pôsobenie v politike.

Počas vypočúvania sa bývalý líder Siete dostal pod paľbu kritiky. Pýtali sa ho, či by mohol poskytnúť nejaké vysvetlenie v súvislosti s klamstvami, ktoré sa spomínali na internete. Procházka tvrdil pred Súdnou radou, že "viacerí z vás majú skúsenosti, aký dokáže byť rozdiel medzi realitou a jej prezentáciou v médiách."

"Majú veľmi všeobecný charakter. Ja som o sebareflexii hovoril už dvakrát. Keď sa chcete spýtať na nejakú konkrétnu vec, som pripravený ju zodpovedať," reagoval Procházka.

Rokoval s Ficom?

V pondelok 7. marca, dva dni po voľbách, uvítal prezident Andrej Kiska jednotlivo lídrov všetkých strán, ktoré sa dostali do parlamentu. S výnimkou Roberta Fica, ktorý odcestoval na summit Európskej únie do Bruselu, a Mariana Kotlebu.

Posledný na rad prišiel Procházka. Keď odchádzal zo stretnutia s prezidentom novinárom oznámil, že do vlády so Smerom jeho strana Sieť nepôjde. Nasledovala otázka, či už s Ficom stihol rokovať. S prekvapeným pohľadom a evidentne zaskočený odpovedal: "Nie".

Avšak fotografie zverejnené Novým časom ukazovali Procházku, ako opúšťa Úrad vlády, kde vtedy, rovnako ako dnes, sídlil premiér Robert Fico.

Pozrite si aj, ako reagoval Radoslav Procházka na otázku, či sa krátko po voľbách stretol s predsedom Smeru Robertom Ficom:

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 05 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:31