Tadeusz ZasępaTASR
StoryEditor

Bol mučeníkom pravdy. Zomrel bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasępa

18.09.2016, 18:00
Autor:
TASRTASR

Vo veku 70 rokov dnes podľahol následkom dlhej choroby srdca bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, poľský kňaz a žurnalista Tadeusz Zasępa. Jeho úmrtie TASR potvrdil bývalý prorektor univerzity, kňaz a žurnalista Peter Olekšák.

"Tadeusz Zasępa bol dobrý človek. Bol kňaz a v kňazskej službe slúžil ľuďom. Bol profesorom a profesionálom v odbore žurnalistika. Bol mučeníkom pravdy. Ako rektor šíril pravdu i napriek tomu, že ho to mohlo a napokon aj stálo stoličku rektora,” povedal Olekšák.

Ako dodal, Tadeusz Zasępa získal slovenské občianstvo v roku 2007. Funkciu rektora Katolíckej univerzity v Ružomberku zastával od roku 2008, univerzitu viedol šesť rokov. "Pravdepodobne bude pochovaný v nedeľu 25. septembra o 13.00 h v jezuitskom kostole v Ružomberku," doplnil Olekšák.

Tadeusz Zasępa oznámil rezignáciu na svoju funkciu 5. mája 2014 po tom, ako vyvrcholili hlboké rozpory Akademického senátu (AS) ružomberskej Katolíckej univerzity a rektora Zasępu, AS navrhol jeho odvolanie z funkcie už koncom roku 2013.

Bývalý rektor poukázal na nekalé praktiky financovania Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity, podľa neho to potvrdila vnútorná kontrola i audit. Vedenie fakulty tvrdenia rektora odmietlo, policajný vyšetrovateľ zastavil vtedy všetkých desať trestných stíhaní s odôvodnením, že sa nestal žiadny podvod, krádež či sprenevera.

Ako TASR informoval bývalý hovorca Katolíckej univerzity v Ružomberku Vladimír Buzna, vysokoškolský profesor, katolícky kňaz a publicista Tadeusz Zasępa bol medzinárodne uznávanou vedeckou autoritou v oblasti masmediálnej komunikácie. Narodil sa 23. apríla 1946 v Radziechowiciach v Poľskej republike.

V rokoch 1962 – 1965 študoval na gymnáziu v Częstochowej, pokračoval v Kňazskom seminári diecézy Częstochowa v Krakove. Do roku 1974 pracoval ako kaplán aj pre nepočujúcich. Doktorát z pastorálnej teológie dosiahol v roku 1983 na lublinskej Katolíckej univerzite, v roku 1987 bol habilitovaný v odbore pastorálna teológia – mediálne vzdelávanie. V roku 1995 sa stal mimoriadnym profesorom a v roku 2001 riadnym profesorom. Oblasťou jeho vedeckého záujmu bola teória masmediálnej komunikácie, teória a dejiny žurnalistiky a súčasné formy odovzdávania viery, v ktorých publikoval desiatky monografií, vedeckých štúdií a prác.

Tadeusz Zasępa hovoril aktívne 10 cudzími jazykmi, ovládal aj posunkovú reč. Pôsobil ako člen viacerých medzinárodných vedeckých rád, redakčných rád vedeckých časopisov, profesijných spolkov a združení. V roku 2004 mu Slovenská akadémia vied udelila prestížne ocenenie Medzinárodnú cenu SAV za príspevok k rozvoju spoločenských a humanitných vied, kultúry a umenia na Slovensku. Od roku 2013 bol členom prestížnej Európskej akadémie vied a umení so sídlom v Salzburgu, od mája 2013 pôsobil aj vo vedení Európskej federácie katolíckych univerzít.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:36