StoryEditor

Špeciálna prokuratúra nesúhlasí so Žilinkom: Ide o ojedinelý prípad, ktorý nemá obdobu

02.09.2021, 16:16
Autor:
TASRTASR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka mal podľa Petra Kysela týmto rozhodnutím prekročiť svoje kompetencie.

Uznesenie, ktorým Generálna prokuratúra (GP) SR na konci augusta zrušila obvinenia exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského z prijímania úplatku a podplácania, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Je dôvod domnievať sa, že GP prekročila v istých bodoch svoje právomoci.

Poukázal na to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojej právnej analýze uznesenia generálneho prokurátora SR, ktorú TASR poskytol prokurátor špeciálnej prokuratúry Peter Kysel."S rozhodnutím sa v princípe nestotožňujeme, ide o neštandardný postup. Rovnako je zrejmé, že toto rozhodnutie vybočuje z doterajšej praxe generálnej prokuratúry ohľadom posudzovania a vybavovania návrhov v zmysle Trestného poriadku, a to v zásadných otázkach," spresnil Kysel.

Pripomenul, že uznesenie bolo vydané po ukončení vyšetrovania, pred podaním obžaloby, čím námestník generálneho prokurátora suploval činnosť súdu a svojim rozhodnutím hodnotil skutkový stav veci inak než konajúci vyšetrovateľ, dozorový prokurátor či súdy, ktoré opakovane rozhodovali o väzbe Pčolinského.

Prekročil svoje oprávnenie

Návrh na zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní podal Pčolinský na začiatku mája. Rozhodlo sa o ňom až na konci augusta, po 86 kalendárnych dňoch. "A to napriek tomu, že išlo o väzobnú trestnú vec, ktorá sa vybavuje urýchlene a prednostne," poukázal Kysel.

Generálny prokurátor týmto svojim rozhodnutím uložil vyšetrovateľovi a prokurátorovi negatívny pokyn, aby určité osoby trestne nestíhali.

Dodal, že pokiaľ boli uznesením zrušené aj uznesenia o začatí trestného stíhania, tak týmto postupom generálny prokurátor anuloval celé dokazovanie v kauze. "Ide o absolútne ojedinelý prípad, ktorý vo väzobnej trestnej veci nemá obdobu. V tomto prípade bolo zrušené aj uznesenie o začatí trestného stíhania z 22. januára 2021, teda po zákonom stanovenej šesťmesačnej lehote. Ide o zjavné prekročenie kompetencie generálneho prokurátora," skonštatoval Kysel.

Rozpor so súdnou praxou 

Maroš Žilinka tak podľa neho odňal dozorovému prokurátorovi právo podať obžalobu, pričom nahradil aj rozhodnutie súdu.

Generálny prokurátor výrazne prekročil svoje zákonné oprávnenie aj tým, že v rozhodnutí deklaruje, že sa ruší aj predchádzajúce konanie. "Nie je známe, že by sa doteraz stalo, aby generálny prokurátor zrušil nie rozhodnutie, ale samotné konanie," vysvetlil Kysel.

Poukázal tiež na to, že uznesenie nebralo do úvahy argumentáciu dozorového prokurátora či súdov konajúcich o väzbe. "Je však zrejmé, že viaceré závery sú právne neudržateľné, rozporné so súdnou praxou, a niektoré hraničia s arbitrárnosťou," uviedol prokurátor.

Chcú preskúmať postup

Podľa špeciálnej prokuratúry je sporný aj právny záver, že vyšetrovateľ nebol oprávnený začať trestné stíhanie na podklade úradného záznamu. Prokurátor pripomenul, že trestné stíhanie sa nemusí začať len na základe trestného oznámenia. "Môže sa začať aj na podklade verejne známej informácie, ale i z vlastného poznatku vyšetrovateľa," zdôraznil prokurátor.

Generálna prokuratúra tiež vo veľkom rozsahu na seba prebrala úlohu súdu v tom, že hodnotila dôkazy svedčiace v prospech aj proti Pčolinskému. To však podľa prokurátora prináleží najmä súdu. "Prípravné konanie, teda štádium trestného stíhania do podania obžaloby, sa vedie na základe dôvodného podozrenia, nie na základe istoty viny, a konečné hodnotenie dôkazov prislúcha iba súdu," povedal Kysel.

Úrad špeciálnej prokuratúry preto vyzval Žilinku aby preskúmal a vyhodnotil postup svojho námestníka. Generálna prokuratúra zrušila Pčolinskému na konci augusta obvinenia z prijímania úplatku a podplácania. Exšéf SIS bol zároveň prepustený z väzby.

01 - Modified: 2021-09-01 10:52:41 - Feat.: 0 - Title: Takýto bezprecedentný krok je ťažké obhájiť. Prečo rozhodnutie Žilinku vyvoláva otázky 02 - Modified: 2021-09-02 09:37:08 - Feat.: 0 - Title: SaS vyzvala Žilinku, aby sa konečne postavil pred verejnosť 03 - Modified: 2021-09-02 15:50:32 - Feat.: 0 - Title: Žilinka sa vyjadril k prepusteniu Pčolinského. Ostro zaútočil na politikov aj médiá 04 - Modified: 2021-09-02 13:25:06 - Feat.: 0 - Title: Žilinka: Nie som nikoho vazal. Vyprosujem si, že som mal Pčolinskému zariadiť zrušenie obvinenia 05 - Modified: 2021-08-31 14:18:13 - Feat.: 0 - Title: Kto sa ma snažil umlčať, to si zatiaľ nechám pre seba, povedal Pčolinský po prepustení 06 - Modified: 2021-09-02 10:25:25 - Feat.: 0 - Title: Kyselica chce novelu paragrafu, vďaka ktorému zrušili Pčolinskému obvinenia
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:55