Peter Tománek - riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v GalanteTASR
StoryEditor

Päť základných otázok o kauze, ktorá hýbe celým Slovenskom

14.09.2016, 00:00
Päť základných otázok o kauze sexuálneho zneužívania v resocializačnom centre v Galante.

Kauza sexuálneho zneužívania maloletej Natálie v resocializačnom centre Čistý deň v Galante poodhalila, ako je nastavený systém. Úrady sa rozhýbali až po medializácii prípadu.

1. Ako vznikla celá kauza v prípade resocializačného centra Čistý deň v Galante?
Základom kauzy sa stal blog poslankyne SaS Natálie Blahovej, ktorý uverejnila v piatok večer. Spomína sa v ňom sexuálne zneužívanie Natálie z roku 2014, keď malo dievča len 14 rokov. Natália mala mať pod vplyvom alkoholu sex s terapeutom. S týmto zážitkom sa zdôverila matke, ktorá podala trestné oznámenie. Polícia napokon vyšetrovanie ukončila s tým, že skutok sa nestal. „V rámci vyšetrovania bolo vykonané okrem iných dôkazov aj znalecké dokazovanie z psychologického vyšetrenia, ktorého závery umožňovali v kontexte s inými dôkazmi konštatovať, že oznámený skutok nie je trestným činom,“ povedala hovorkyňa krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

S Natáliou Blahovou sa porozprávala šéfredaktorka HN Marcela Šimková.

2. Je prípad zneužitej Natálie jediný?
Policajný prezident Gašpar včera spomenul, že polícia preverovala aj podanie matky z minulého roka o tom, že do podobných aktivít malo byť zatiahnutých viacero klientok, ale vyšetrovanie napokon zastavili, lebo tri klientky vypovedali, že k ničomu nedošlo. Po medializácii sa však začali ozývať ďalší svedkovia. „Situácia v tomto zariadení nie je spomínaná len rodičmi Natálie. Píšu mi aj viacerí bývalí zamestnanci, že sú ochotní vypovedať,“ povedal poslanec OĽaNO-Nova Daniel Lipšic.

3. Zostane Čistý deň aj naďalej akreditovaným strediskom?
Pochybnosti o praktikách v resocializačnom centre otvorili aj otázku akreditácie Čistého dňa. Resocializačné centrá totiž fungujú ako neziskové organizácie, ktoré musia prejsť kontrolou akreditačnej komisie ministerstva práce. „Táto akreditácia sa obnovuje každých štyri alebo päť rokov,“ hovorí riaditeľ resocializačného strediska v Ľudovítove a v Polome Ľubomír Gabriš. Rezort práce sa odvčera pustil do kontroly Čistého dňa.

4. Kto bol človek, ktorý mal zneužívať Natáliu?
Čím viac informácií je v prípade, tým viac nejasností je okolo muža, ktorý mal Natáliu zneužiť. Pôvodne sa hovorilo o tom, že išlo o terapeuta. Túto verziu poprel samotný riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek, ktorý v rozhovore pre týždenník Týždeň povedal, že išlo o klienta zariadenia. Policajný prezident Gašpar na včerajšej tlačovej besede prezradil, že muž v zariadení zároveň pracoval ako pomocný kuchár.

5. Akú dohru môže mať kauza?
Medializovaný prípad vyprovokoval k rozhýbaniu viacerých úradov, ale aj politikov. Policajti zriadili v Trnave šesťčlenný vyšetrovací tím, ktorý sa bude venovať tomuto prípadu, ministerstvo a ústredie práce sa pustili do kontroly zariadenia a kontrolu vykoná aj generálna prokuratúra. Opozícia zároveň začína ukazovať prstom na ministra práce Jána Richtera a komisárku pre deti Vieru Tomanovú, ktorých obviňujú z bagatelizovania prípadu a nulovej empatie.

01 - Modified: 2024-03-27 12:31:44 - Feat.: - Title: Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú podľa vlády pomôcť financie i opatrenia 02 - Modified: 2024-03-27 08:03:58 - Feat.: - Title: Pred rokovaním vlády v Galante: Ministrov víta ľudová hudba aj pískanie a pokriky 03 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 04 - Modified: 2024-03-09 15:21:34 - Feat.: - Title: V Poľsku rezignoval biskup, ktorý kryl prípady sexuálneho zneužívania 05 - Modified: 2024-03-01 20:04:38 - Feat.: - Title: V Rakúsku vyšetrujú 17 tínedžerov pre sexuálne zneužívanie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:04