StoryEditor

Slovensko bude riešiť webovú revolúciu Európy

13.09.2016, 00:00
Piata generácia mobilnej siete bude na starom kontinente skutočnosťou možno už o štyri roky.

Otvoríte chladničku a tá vám oznámi, že vám došlo mlieko. A rovno vám objedná ďalší liter. Inteligentná domácnosť je hudbou blízkej budúcnosti, ktorá sa však nezaobíde bez jedného – 5G siete, vďaka ktorej čaká na používateľov hyperrýchly internet. A práve príprava pôdy na zavedenie 5G siete pripadne Slovensku ako krajine, ktorá predsedá Rade EÚ.

Ultrarýchly mobilný internet
5G sieť však nebude len odrazovým mostíkom k inteligentným domácnostiam. V prvom rade prinesie pre bežných „smrteľníkov“ extrémne zvýšenie rýchlosti mobilného internetu. „Jej rýchlosť bude bežne rádovo v jednotkách gigabajtov za sekundu, čo spôsobí revolúciu v dostupnosti streamovacích služieb s veľmi vysokým rozlíšením,” hovorí šéf spoločnosti Millennium Miroslav Krempaský.

V laboratórnych podmienkach pritom dosahuje 5G aj desaťgigabajtovú rýchlosť. „V praxi to bude tak o polovicu menej,“ predpokladá šéfredaktor technologického spravodajského webu touchIT.sk Ondrej Macko. Pre porovnanie: ak ste dnes pripojený mobilom na 4G sieť, priemerná rýchlosť vášho internetu sa pohybuje okolo 25 megabajtov za sekundu.

Podľa mobilných operátorov je piata generácia mobilných sietí ešte len hudbou budúcnosti. „5G je otázka rokov 2020 – 2030,“ povedal hovorca spoločnosti Telekom Slovensko Michal Korec. Podľa hovorkyne spoločnosti Orange Slovensko Alexandry Piskunovej je dnes predčasné hovoriť o 5G sieťach, keďže ešte nie sú definované štandardy. „Momentálne sa sústredíme na budovanie a zahusťovanie 4G sietí,“ dodala Piskunová.

Zmena frekvencií
Aby sa mohlo 5G v mobile vôbec používať, Európska komisia navrhla uvoľniť pre mobily vysokokvalitné rádiové frekvencie v pásme 700 megaherzov. Toto pásmo sa pritom dnes používa najmä na televízne vysielanie. Preto budú musieť televízie vysielať v inom pásme, pripomína hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Zmena sa dotkne aj časti Slovákov, ktorí majú doma televíziu a využívajú terestriálne vysielanie. Hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro ľuďom odporúča, aby si zaobstarali televízory s podporou nového systému. „Ak aj ich televízny prijímač nebude podporovať nový štandard, tak si budú môcť kúpiť prídavné zariadenie k ich prijímaču, tzv. set-top-box,“ povedal Vavro.

Zmena vysielacích frekvencií sa však väčšiny Slovákov vôbec nedotkne. Podľa výskumu spoločnosti SES v spolupráci s NMS Market Research využíva terestriálne vysielanie len 11 percent Slovákov.

Úloha Slovenska
Ambíciou predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie je pritom priblížiť sa k politickej dohode s Európskym parlamentom na harmonizácii pásma 700 megaherzov. Toto pásmo sa musí na starom kontinente zjednotiť kvôli tomu, že frekvencie nepoznajú hranice a môžu sa navzájom rušiť. „Úlohou nášho predsedníctva je nájsť kompromisné riešenie, ktoré bude akceptovateľné členskými štátmi EÚ a Európskym parlamentom,“ povedala Ducká.

Frekvencie v pásme 700 megaherzov by mali byť pripravené na nasadenie technológie 5G v júni 2020. „Rada EÚ však v máji do návrhu rozhodnutia vsunula ustanovenie o tom, že členské štáty môžu z riadne odôvodnených príčin uvoľnenie pásma oddialiť. Keďže sa chce Európa vyhnúť akýmkoľvek odkladom, ktoré by mohli spôsobiť, že sa táto technológia presadí inde skôr, práve toto môže byť predmetom najväčšieho sporu s parlamentom,“ povedal Jakub Šimkovič z portálu EurActiv.

5G sieť a internet vecí
5G sieť prinesie ultrarýchly internet. Posunie nás bližšie k virtuálnej realite. Úplne zmení pohľad ľudí na televízie, ktorým môže v budúcnosti odzvoniť, hovorí Krempaský. No 5G tiež zjednoduší ľuďom život vďaka internetu vecí. „Pri použití tejto siete budeme mať možnosť na diaľku ovládať elektrické spotrebiče, prenášať zábery z domácej kamery po narušení bytového priestoru. Tiež to má význam pri využití autonómnych automobilov alebo riadení dopravy,“ vymenúva Macko. Ďalším z príkladov je preberanie balíka na diaľku, keď nie sme doma. Ak nám kuriér donesie balíček, tak sa bude dať na diaľku otvoriť garážová brána a skontrolovať, či balík odovzdal tak, ako mal a či potom odišiel a následne zatvoriť bránu. Príkladom internetu vecí, ktorý funguje už v súčasnosti, je inteligentný alarm, ktorý komunikuje so smartfónom.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:46