Reuters
StoryEditor

Úrad proti podvodom

08.09.2016, 00:00

Európsky úrad pre boj proti podvodom je orgán EÚ, ktorý vyšetruje podvody, korupciu a inú nezákonnú činnosť, ktorá sa týka finančných prostriedkov Únie. Označuje sa aj ako OLAF. Úrad zriadila Európska komisia. Za jeho činnosť je zodpovedná podpredsedníčka Európskej komisie pre rozpočet a ľudské zdroje, ktorou je v aktuálnom období Kristalina Georgieva z Bulharska. Inštitúcia je nezávislá vo vyšetrovacích právomociach.

Úrad vyšetruje podozrenia z trestných činov, ktoré sa týkajú finančných prostriedkov Únie. Ide o štrukturálne fondy, poľnohospodársku politiku, fondy rozvoja vidieka, priame výdavky a vonkajšiu pomoc. Vyšetruje tiež trestné činy v oblastí ciel a podozrenia z vážnych pochybení zamestnancov a členov inštitúcií Únie.

Prípady, ktoré OLAF rieši, sa členia do troch kategórií. Ide o interné a externé vyšetrovanie a koordinačné prípady. Interné vyšetrovanie sa týka inštitúcií a orgánov EÚ, externé vyšetrovania sa zaoberajú vyšetrovaním mimo inštitúcií EÚ. Okrem toho úrad pomáha vyšetrovať prípady, ktoré robia vnútroštátne orgány. A to tým, že uľahčuje sústreďovanie a výmenu informácií a kontaktov. Takýto prípad sa nazýva koordinačný.

V rámci vyšetrovania úradom prebiehajú napríklad výsluchy a inšpekcie priestorov, ktoré sa niekedy týkajú aj nečlenských krajín. Úrad tiež prispieva do vyšetrovania inšpekcií, ktoré robia vnútroštátne úrady bojujúce s podvodmi tak, že tieto inšpekcie koordinuje. Keď sa vyšetrovanie skončí, tak úrad konkrétnym inštitúciám a vládam odporučí opatrenia, ktoré by mali podniknúť, napríklad vyšetrovanie, trestné stíhanie či vymáhanie finančných prostriedkov. OLAF potom monitoruje uplatnenie opatrení.

Podať podozrenie o podvode na úrad OLAF môže urobiť ktokoľvek anonymne napríklad prostredníctvom systému oznamovania podvodov úradu OLAF, prostredníctvom internetového formulára, alebo aj poštou do Bruselu.

01 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 02 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 03 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:02