StoryEditor

Útočníci zbili kritičku protestov pred Bonaparte. Aktivisti podávajú trestné oznámenie na Matoviča

06.09.2016, 11:22
Autor:
chocho
Známu ľudskoprávnu aktivistku Alenu Krempaskú v pondelok večer prepadli neznámi útočníci.

"Nečakala som, že vyhrážky a hecovanie zo včerajšieho protestu sa tak rýchlo zrealizujú a nájdem sa na chodníku s krvavým ksichtom," cituje na svojom facebookovom profile riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher ľudskoprávnu aktivistku Alenu Krempaskú.

Krempaskú v pondelok večer prepadli dvaja neznámi útočníci, keď sa vracala domov z IĽP. "Kričali na mňa, že som smerácka k.va vy.ebaná, bili mi do tváre a zhodili na zem," cituje Weisenbacher Krempaskú. Na prípad upozornil portál Aktuality.sk.

Nie je jasné, kto je za útokom na Krempaskú, zatiaľ sa k tomu nevyjadrila ani polícia, povedal dnes na tlačovke Weisenbacher. Podľa neho nesie však minimálne morálnu zodpovednosť šéf OĽaNO Igor Matovič, pretože na pondelňajšom proteste pred Bonaparte mal na aktivistov slovne útočiť a tým situáciu vyhrotiť.

Zároveň Weisenbacher s Krempaskou podávajú na Matoviča trestné oznámenie kvôli vyjadreniam šéfa OĽaNO na ich adresu na pondelňajšom proteste pred Bonaparte.

Sulík: Nerobte im zle

Známa ľudskoprávna aktivistka sa v poslednej dobe zviditeľnila svojou účasťou na opozičných protestoch pred Bonaparte. Krempaskej postoj k protestom je však kritický.

Je jednou z lídrov iniciatívy Nie sme ovce, ktorej popis na Facebooku je veľavravný: "Smer sa zdiskreditoval. Nebudeme ale tlieskať Sulíkovi, Lipšicovi, ani šialencovi Matovičovi. Oni nehovoria v našom mene. Je čas na zmenu." 

Krempaská sa so skupinou kritikov zúčastnila aj pondelňajšieho opozičného protestu pred Bonaparte. „Ja by som vás chcel veľmi pekne poprosiť si ich nevšímať,“ povedal vo svojom prejave v pondelok pred Bonaparte šéf SaS Richard Sulík.

Aj to je podľa lídra liberálov sloboda prejavu. „Nerobte im zle, lebo zase sa zajtra bude točiť v novinách len o tom,“ dodal Sulík.

Richard Sulík na pondelňajšom proteste pred Bonaparte vyzýva dav, aby na aktivistov neútočil:

Video spustíte kliknutím na obrázok.

"Hecovanie Matoviča zabralo"

"Neviem o tom, počujem to prvýkrát. Vyzýval som a prosil protestujúcich, aby nereagovali na provokatérov, ktorí tam boli. O tomto neviem a veľmi ma to mrzí," povedal o napadnutí Krempaskej dnes pre HN Sulík.

„Dav ju chcel napadnúť už včera pred Bonaparte,“ píše sa v statuse vo facebookovej skupine Nie sme ovce. Polícia ju vtedy ochránila. „Včerajšie hecovanie na mítingu pred Bonaparte najmä zo strany Igora Matoviča žiaľ zabralo,“ píše sa ďalej v statuse.

"Napadnutie išlo zo scenára Úradu vlády alebo zo scenára Kaliňákovej mafie," povedal pre HN šéf OĽaNO Igor Matovič.

Matovič sa k napadnutiu Krempaskej vyjadril aj na dnešnej tlačovke, na ktorej vysvetľoval údajnú komunikáciu medzi ním a Danielom Lipšicom, ktorá spochybňuje protesty pred Bonaparte. "Alenu Krempaskú dala zbiť Kaliňákova mafia, za protestujúcich by som dal ruku do ohňa," povedal šéf OĽaNO.

Ľudia okolo iniciatívy Nie sme ovce vrátane Krempaskej sa v súvislosti s protestami pred Bonaparte prvýkrát zviditeľnili v pondelok 22. augusta na v poradí desiatom zhromaždení. Vtedy prišli na protest vyjadriť svoj postoj aj s transparentmi. 

Dav ich však vypískal a transparenty im roztrhali. Po menších fyzických incidentoch prišli aktivistov ochrániť policajti, ktorí ich pre ich vlastnú bezpečnosť vyviedli z davu.

01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany 04 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 05 - Modified: 2024-03-31 08:13:17 - Feat.: - Title: V Turecku sa hlasuje v miestnych voľbách, kľúčový je súboj o vedenie Istanbulu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:06