SaSPeter Mayer
StoryEditor

Kotlebovci „oprášili“ návrh SaS na zníženie poslancov. Sulíkovci zatiaľ nevedia ako zahlasujú

25.08.2016, 00:00
Autor:
slmslm

V minulosti preto robili referendum, dnes nevedia, či to podporia. Agendy liberálov o znížení počtu poslancov zo 150 na 100 sa najnovšie chopili kotlebovci, čo medzi poslancami SaS vyvolalo protichodné reakcie. Niektorí sú ochotní svoj starý návrh podporiť, iní sa odvolávajú na výzvu Stop fašizmu. Definitívne si svoje postoje chcú vydiskutovať na stretnutí poslaneckého klubu pred začiatkom zasadnutia parlamentu v septembri.

„Už som veľakrát povedal, že budem hlasovať za zákony, ktoré budú bezchybné, alebo budú vylepšiteľné v druhom čítaní a sú v súlade s tým, čo máme v programe, alebo sme to nejako presadzovali. Toto sa javí, že to také je,“ hovorí poslanec liberálov Ľubomír Galko. Je však pripravený urobiť „gesto“, že v pléne návrh verbálne nepodporí a poukáže na pokus kotlebovcov vyvolať okolo seba mediálny rozruch. Pred letnými prázdninami to bol práve Galko, ktorý hovoril, že za dobrý zákon zahlasuje bez ohľadu na to, kto ho predkladá. Išlo o reakciu na situáciu, keď koalícia ešte v máji odmietla podporiť všetkých 40 návrhov zákonov z dielne liberálov, ktoré mali podľa nich zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku.

Výzva Stop fašizmu
S Galkovým výrokom sa však nestotožňuje Blahová, ktorá sa spolu s ďalšími siedmimi poslaneckými kolegami z SaS podpísala pod výzvu Stop fašizmu. Signatári výzvy sa hlásia k tomu, že okrem iného nebudú hlasovať za návrhy poslancov ĽSNS. Blahová tak na rozdiel od Galka prihliada aj na predkladateľa návrhu. „Sama nemám uzavreté to, ako sa k tomu postavím. Pre mňa hrá istú úlohu, kto s tým prichádza. Nie je to úplne, že by som to ignorovala,“ konštatuje šéfka poslaneckého klubu SaS Blahová. Zároveň je podľa nej otázne, či je návrh na zníženie počtu poslancov v súčasnej situácii vhodný.

O čosi radikálnejšie to vníma ďalší poslanec liberálov Martin Poliačik. Už dnes hovorí o tom, že za návrh kotlebovcov hlasovať nebude. „Kvôli tomu, že sme podpísali tú výzvu, nebudem sa zúčastňovať hlasovania, rovnako ako sa nezúčastňujem ani ďalších hlasovaní o návrhoch, ktoré predkladajú,“ uzatvára Poliačik.

Názor sa nemení
Napriek tomu, že niektorí poslanci liberálov už dnes majú jasný pohľad na to, ako sa k svojej starej agende postavia, Blahová hovorí, že oficiálna diskusia v poslaneckom klube ešte neprebehla. SaS to čaká pred začiatkom parlamentnej schôdze šiesteho septembra. Je však možné, že poslanci pri hlasovaní dostanú takzvanú zelenú kartu, čiže vedenie im nedá odporúčanie, ako sa k téme postaviť. „Nemyslím si, že postup poslancov SaS bude jednotný, ale to len predpokladám,“ konštatuje šéfka klubu SaS Blahová.

Nižší počet poslancov rezonoval medzi politikmi aj v minulosti a naprieč politickým spektrom. Menej poslancov chcel kedysi aj súčasný premiér Robert Fico. Smer začiatkom roku 2002 ešte ako mimoparlamentná strana navrhovala zredukovať poslancov na 120 alebo dokonca 90. O osem rokov neskôr chceli poslancov znižovať liberáli prostredníctvom referenda, kde sa ľudia mohli vyjadriť aj k tomu, či chcú menej poslancov. Referendum bolo pre nízku účasť neúspešné. V roku 2012 predložila SaS návrh menej poslancov do parlamentu, ktorý sa napokon nestretol s potrebnou podporou.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:55