bonaparte 10 protestTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Protest pred Bonaparte narušila skupinka provokatérov, musela zasahovať polícia

22.08.2016, 21:35
Autor:
TASRTASR
Pred komplexom Bonaparte sa uskutočnil už desiaty protest "proti zlodejom v politike".

Odchod Roberta Fica (Smer-SD) z funkcie premiéra a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra pre kauzu Bašternák žiadalo dnes pred bytovým komplexom Bonaparte približne 500 ľudí (podľa organizátorov protestu až 1300 ľudí pozn. red.).

Pokojný priebeh v poradí desiatej protestnej akcie mierne narušila hŕstka ľudí, snažiacich sa svojimi názormi a transparentmi, že všetci politici sú rovnakí, vyprovokovať prítomných protestujúcich.

Tí ich však s pokrikom "fuj" vytlieskali a vypískali. Po menších fyzických incidentoch prišli aktivistov ochrániť policajti, ktorí ich pre ich vlastnú bezpečnosť vyviedli z davu.

Témou dnešnej protestnej akcie bola predovšetkým ochrana prírody a životného prostredia. Aj preto sa prítomným okrem iných prihovorilo i kvarteto dlhoročných slovenských aktivistov - Jaromír Šíbl, Elena Pätoprstá, Ľudmila Priehodová a Juraj Smatana.

Ten vo svojom príhovore zaspomínal aj na august 1968. Podľa jeho slov otázka z minulosti, ako sa vládna moc chová voči tým, ktorí proti nej bojujú, je stále otvorená, lebo je jedno, či na to vláda použije tanky alebo políciu a prokuratúru.

Priehodová zasa zdôraznila, že proti korupcii a za lepší život sa bojovať oplatí. Svet podľa nej môžu ľudia zmeniť aj tým, že sa nedajú znechutiť a odradiť.

Prítomných oslovilo aj niekoľko politikov, napr. Ján Budaj, Ľubomír Galko či Daniel Lipšic. Ten vo svojom prejave prirovnal Slovensko, ktoré je podľa jeho slov ovládané skupinou mafiánov a oligarchov, k malej dedinke na americko-mexických hraniciach z filmu Sedem statočných, ohrozovanej Calverom a jeho bandou. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak sa ľudia nevzdajú, možno v septembri, novembri alebo inokedy sa im určite podarí zbúrať súčasný systém, ktorý vládne v krajine.

Príhovory rečníkov boli prerušované skandovaním ľudí, ako "fuj", "hanba", "Kaliňák do basy". Na záver si zhromaždení zaspievali štátnu hymnu.

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o "záhadný" obchod.

Koalícia za Kaliňákom stojí. SaS a OĽaNO-NOVA chcú celú kauzu Bašternáka a Kaliňáka ľuďom priblížiť čo najviac. Vysvetľujú ju aj v časopise s názvom Kali špeciál, ktorý spolu s červenou kartou Robertovi Kaliňákovi rozdávali aj dnes, zároveň ho distribuujú aj do slovenských domácností.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:15