StoryEditor

Na ťahu je Danko. Fico s Maďaričom sú zvedaví na jeho riešenia pre RTVS

17.08.2016, 15:07
Autor:
TASRTASR
Premiér vyhlásil, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru a je človekom na svojom mieste.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si návrhom zvýšenia koncesionárskych poplatkov splnil "do bodky" úlohu, ktorá mu vyplýva z programového vyhlásenia vlády. Vzhľadom na to, že na návrhu nie je koaličná dohoda, rokovanie o ňom dnes vláda prerušila. Premiér Robert Fico(Smer-SD) teraz očakáva, že SNS príde s vlastným riešením problematiky.

"Teraz je na rade SNS a čakáme, s akými ponukami príde. Minister kultúry si úlohu splnil," uviedol Fico po rokovaní kabinetu. "Minister kultúry mal predstavu, čo by bolo treba urobiť, aby sme pomohli RTVS skvalitniť činnosť. On to urobil, ale je na to iný názor, tak nechajme bez sporov a atakovania SNS, nech povie, že čo ideme ďalej robiť," skonštatoval Fico.

Vzťahy v koalícii označil za korektné. Verí, že riešenie sa podarí nájsť. "Nevnímam to ako spor, pretože vláda je zložená zo štyroch politických subjektov. Chcem dosahovať dohody, nechcem spory, majú iný názor na vec, aj my môžeme mať na niektoré veci iný názor," poznamenal Fico.

Minister Maďarič, ktorý pre odmietanie návrhu spomínal demisiu, v tejto chvíli na ňu dôvod nevidí. "Po dnešku neodstupujem," povedal. Dôležité pre neho je, že nikto z koalície sa nedištancoval od tejto úlohy v programovom vyhlásení vlády a že mu vyjadril podporu premiér Fico.

Zastavenie rokovania o návrhu Maďarič nepovažuje za prehru. „Je tu stále otvorená možnosť, a dokonca by som povedal povinnosť vládnej koalície navrhnúť to legislatívne riešenie, ktoré by naplnilo ten cieľ, to znamená zabezpečiť dostatočné financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad,“ doplnil Maďarič

Minister je zvedavý, s čím príde predseda SNS Andrej Danko na rokovanie predsedov koaličných strán. Pripustil, že on osobne bol pripravený na kompromis ohľadom navrhovanej novej výšky koncesionárskych poplatkov, to je však podľa neho teraz bezpredmetné, keďže on osobne sa rokovaní nezúčastní.

Návrh ministerstva kultúry reaguje na dlhodobé finančné poddimenzovanie RTVS. Návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur.

01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:11 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:28