TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie prokurátora Špirka. Ďalší dôvod na koniec Kaliňáka, znie zo SaS

17.08.2016, 15:28
Autor:
TASRTASRchocho
Prokurátor, ktorý dozoroval aj vyšetrovanie kauzy Bašternák, bol obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila uznesenie v časti o vznesení obvinenia voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľovi Špirkovi, ktorý bol obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Na dnešnom brífingu v Bratislave o tom informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Na zrušenie obvinení voči Špirkovi reagoval aj poslanec SaS Ľubomír Galko. Podľa neho išlo v tomto prípade zo strany vyšetrovateľa NAKA o svojvoľné konanie a motívom takéhoto konania s vysokou pravdepodobnosťou malo byť odstavenie Špirka z vyšetrovania podozrivých obchodov ministra vnútra Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

„Konanie vyšetrovateľa NAKA nesie znaky možného zneužitia právomoci verejného činiteľa a príslušné orgány - generálna prokuratúra, ako aj inšpekcia ministra vnútra - by sa ním mali zaoberať. Z politického hľadiska je to len ďalší dôvod na odstúpenie nielen ministra vnútra Kaliňáka, ale aj riaditeľa NAKA," vyhlásil Galko

Pozrite si aj vyjadrenie opozičných poslancov k obvineniam vzneseným voči prokurátorovi Špirkovi:

Obvinenie vzniesla Národná kriminálna agentúra (NAKA). Špirko bol podozrivý z konania v rozpore s povinnosťami v zákone o prokurátoroch a právnych čakateľoch. Hrozilo mu, že príde o všetky dozorujúce prípady.

Prokurátor dozoroval aj vyšetrovanie Kaliňáka, teda to, či kúpa podielu vo firme B.A.Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka nebola trestným činom. Špirko voči tomuto uzneseniu podal sťažnosť. 

Obvinenia vznesené voči Špirkovi spochybnil známy sudca a bývalý prokurátor Peter Šamko. Vo svojej analýze tvrdil, že chýba úmysel, aby Špirko konal neoprávnene a zneužíval svoju moc prokurátora a chýba aj úmysel spôsobiť škodu inej osobe.

Veľmi kritickí boli aj opoziční poslanci. Šéf SaS Richard Sulík sa vyjadril, že ide o pokus Špirka skompromitovať a zastrašiť.

"Zhabali mu počítač. Dôvodom bol zrejme fakt, aby zistili, čo našiel prokurátor na Kaliňáka. A ešte tvrdia, že prokurátor Špirko mal konať v prospech opozície. Takéto tvrdenie je návratom do komunistických čias," vyhlásil poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic po tom, ako ku Špirkovi 29. júla nabehlo komando z NAKA.

01 - Modified: 2024-04-23 13:42:48 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na exposlanca za OĽANO Jána Heráka 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:21