Jakub PavlúsJakub Pavlús
StoryEditor

Cirkev ho vyhodila kvôli homosexuálom, Slováci mu posielajú tisícky eur

16.08.2016, 09:48

Od včera je evanjelický kňaz Jakub Pavlús oficiálne nezamestnaný. Dôvodom sú jeho názory na manželstvá homosexuálov, kvôli ktorým mu cirkev nepredĺžila pracovnú zmluvu.

Pred nedávnom sa manželom Pavlúsovcom narodili dvojčatá a rodina sa tak dostala do neistej situácie. Cez víkend pre nich preto spustil ich blízky priateľ a budúci krstný otec dvojčiat Martin Kováč finančnú zbierku a ľudia mu počas jedného dňa poslali viac než 2-tisíc eur. „Vôbec som to nečakal. Martin mi o tom povedal, až keď zbierka bežala. Som naozaj vďačný, veľmi nám to pomôže,“ povedal Pavlús.

„Cirkev si zavarila“

Pre vyzbierané peniaze plánujú s manželkou zriadiť osobitný účet. Ak by na presťahovanie neminuli celú sumu, chcú ju ušetriť do budúcnosti pre svoje deti. S iniciatívou zbierky prišiel Martin Kováč, ktorý s Pavlúsom býval na internáte ešte počas štúdia v Bratislave.

„Biskupi sa v mene „ochrany tradičnej rodiny“ zachovali úplne nekresťansky vzhľadom k Jakubovej sociálnej situácii, keďže sa ako čerstvý otec musí spolu s rodinou odsťahovať z fary a ako živiteľ rodiny si hľadať nový príjem,“ skritizoval cirkev Kováč.

Členovia cirkevného zboru v Turanoch sa kaplána taktiež zastali a napísali generálnym biskupom list, v ktorom žiadali o prehodnotenie situácie. Prispievatelia do zbierky sa k postoju cirkvi taktiež stavajú kriticky. „Z právneho hľadiska mali právo nepredĺžiť mu zmluvu, z morálneho si tým cirkev zavarila. Je to veľmi zložité, ale za okolností, aké mali Pavlúsovci, mala cirkev reagovať inak, napríklad napomenutím,“ vyjadrila sa jedna z prispievajúcich Simona Dodrvová.

Názor je v rozpore s vieroukou

Jakub Pavlús uznáva manželstvá štátom oddaných osôb rovnakého pohlavia. Pred referendom o rodine, ktoré sa u nás konalo vo februári minulého roka, sa podpísal pod stanovisko teológov. V ňom vyzývali, aby sa podobné témy neriešili cez referendá.

Generálni biskupi však s podpisom Pavlúsa nesúhlasili a hoci drvivej väčšine mladých kaplánov zmluvu predĺžili, u neho urobili výnimku. „Názory a stanoviská brata kaplána Pavlúsa na manželstvo a rodinu sú v rozpore s vieroukou našej cirkvi. To je dôvod, prečo nesúhlasíme s vytvorením novej pracovnej zmluvy,“ vyjadrili sa generálni biskupi na svojej webstránke.

Pavlús sa však v rozhovore pre HN obhajoval tým, že ide o etickú otázku, o ktorej by sa mala viesť racionálna diskusia. Tá podľa neho na Slovensku chýba.

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 10:33:02 - Feat.: - Title: Veriaci v Krivom slávia sviatky Paschy v drevenom chráme z 19. storočia 03 - Modified: 2024-03-31 09:30:00 - Feat.: - Title: Cirkevný sudca: V poslednom čase je silne cítiť, že mladí sa nedokážu odpútať od rodičov, „prestrihnúť pupočnú šnúru“ 04 - Modified: 2024-03-31 07:24:36 - Feat.: - Title: Kresťania na celom svete slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista 05 - Modified: 2024-03-27 22:31:08 - Feat.: - Title: Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vo veľkonočnom posolstve žiadajú mier v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:18