Bugár s Procházkom
StoryEditor

Ak sa Sieť rozpadne, víťazom bude Most-Híd

11.08.2016, 00:00
Na sobotnom sneme najmenšej koaličnej strany sa o kreslo predsedu pobijú zatiaľ dvaja kandidáti: Tomáš Stoklasa a Eduard Adamčík.

Sobotná voľba predsedu strany Sieť ukáže, či najmenšia koaličná strana zostane pokope. Podľa informácií HN totiž nespokojní poslanci združení okolo bývalého prvého podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara rozmýšľajú nad tým, že ak sa na sneme nedohodnú, požiadajú o vstup do poslaneckého klubu strany Most-Híd.

Vyjadrenia Mosta sú zatiaľ opatrné. „Počkáme si na výsledky snemu a potom to budeme riešiť,“ reagoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár. V prípade, že by k odchodu došlo, Sieť by mohla prísť o ďalších piatich poslancov. Troch stratila ešte pri vyjednávaniach o koalícii so Smerom, čo jej znemožnilo vytvoriť poslanecký klub. Farby Siete by tak v poslaneckých laviciach zostal napokon hájiť iba súčasný predseda Radoslav Procházka a Alena Bašistová, ktorá sa proti nemu zatiaľ nevyhranila.

Mocenské zisky
Koalícii by preskupenie síl nemalo ublížiť. O tom, že turbulencie v Sieti neohrozia podporu koalície, viackrát hovoril aj Hrnčiar.

Otázna je však koaličná dohoda, kde sú upravené vzťahy jednotlivých vládnych strán. Politológ Tomáš Koziak si myslí, že k jej otvoreniu by nemuselo dôjsť. „Pochybujem o tom, že by ľudia zo strany Most-Híd chceli pustiť ľuďom zo Siete podiel na moci. Na takéto niečo by boli ochotní pristúpiť len v prípade, že by sa dohodli so Smerom a SNS a ich argumentom by bol väčší počet poslancov. Pochybujem však, že by na niečo také Smer a SNS pristúpili,“ hovorí Koziak.


Z dôvodu väčšieho počtu poslancov by si mohol Most-Híd teoreticky nárokovať na viac podpredsedníckych postov vo výboroch parlamentu.

Myslí si to politológ Radoslav Štefančík s tým, že na preferencie Siete by tento odchod nemal mať žiadny vplyv. „Sieť je už dávno za polčasom rozpadu,“ konštatuje Štefančík. Posledný prieskum verejnej mienky agentúry AKO nameral Sieti len jednopercentnú podporu. Predchádzajúci prieskum pritom hovoril o 1,4-percentnom voličskom zisku.

„Pobijú“ sa dvaja
Na sobotnom mimoriadnom sneme sa budú o trón predsedu najmenšej koaličnej strany uchádzať zatiaľ dvaja kandidáti. Za stranu vzbúrencov okolo Hrnčiara zabojuje o predsednícku funkciu pomerne nevýrazný Eduard Adamčík.

V rozhovore pre HN hovoril o tom, že chce stabilizovať pomery v Sieti tak, aby sa strana mohla zúčastniť nielen na župných voľbách v roku 2017, ale aj na ďalších. „Našou ambíciou, keďže si uvedomujeme, že konflikty nikomu nepomáhajú, je dosiahnuť primeranú dohodu a na sneme odprezentovať svoje názory,“ povedal ďalej v rozhovore Adamčík.

Proti nemu sa postaví nitriansky krajský predseda Tomáš Stoklasa, ktorý nie je ani poslancom parlamentu. Stoklasa nie je ani nominantom vedenia strany, oficiálne kandiduje sám za seba.

Nitriansky šéf sa spolu s Procházkom a Hrnčiarom zúčastňoval na rokovaniach o koalícii so Smerom. V minulosti pôsobil ako advokát. Jeho nezávislosť však spochybňujú niektorí členovia strany, ktorí ho v súčasnosti vnímajú ako pomerne blízkeho človeka súčasného predsedu.

Pozrite si rozhovor s Radoslavom Procházkom pre HNtelevíziu:

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:08