StoryEditor

Zoo, loďky i sex. Kráľ Zemplína skončil za mrežami

05.08.2016, 00:00
Mikulášovi Varehovi patrili desiatky firiem. Nakoniec ho dobehla spravodlivosť. Osudným sa stal obchod s lykožrútmi a púčikmi jabloní.

Z podnikateľského výslnia pád až na zem. Aj tak by sa dal opísať príbeh Mikuláša Varehu, prezývaného aj pán Zemplína. Vareha bol konateľom a spoločníkom vo vyše 80 firmách. Viaceré z nich nemali žiadnych zamestnancov a nápadne pripomínali schránkové firmy. Iné si zas dokázali vybudovať v regióne známe meno – napríklad ovocinárska firma Galafruit & Co.


Osudným sa mu nakoniec stal podozrivý obchod s lykožrútmi a euroočkami – štepnými prútmi jabloní. Zemplínskeho kráľa posadil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici za daňové podvody na 12 rokov za mreže. Podnikateľskému impériu na východe Slovenska bol koniec.

Zoo, loďky i sex
Podnikateľské zameranie Mikuláša Varehu bolo skutočne pestré. Svoje firmy mal roztrúsené po celom Trebišovskom okrese. Nechýbali medzi nimi obchodné spoločnosti rôzneho zamerania, čerpacia stanica, vinice či ovocné sady. Denník SME zverejnil fotografie z malej obce Ladmovce, kde v jednom dome napríklad sídlila lodná spoločnosť spolu s ďalšími piatimi firmami. Len o niekoľko metrov ďalej v inom dome sa nachádzalo ďalších šesť firiem. Pri Veľatoch dal bývalý pán Zemplína dokonca postaviť zoo. Veľa zvierat už však do nej nasťahovať nestihol.

V inej obci zas nechal vybudovať umelé jazero, ktoré malo slúžiť na rybolovov či člnkovanie. Okrem lodiek sa tam nachádzal aj heliport pre jeho vrtuľník. Záujem verejnosti i médií vzbudili aj drevené búdky, ktoré boli postavené na viacerých miestach v blízkosti jeho firiem. Oficiálne sa tam mali konať rôzne posedenia a stretnutia. Niektorí miestni však hovoria o platených sexuálnych službách. Na otázku, ako bol do tohto biznisu zapojený Vareha, je však možné odpovedať len v rámci špekulácií.

Mám, ale nedám
Najväčšie podozrenie z porušenia zákonov vzbudil predaj lykožrútov a euroočiek, vďaka ktorému sa Mikuláš Vareha postavil pred súd. Ten ho v roku 2013 kvôli neoprávnenému odpočtu DPH a neoprávnenému uplatneniu nároku na vrátenie DPH poslal za mreže na 11 rokov. Štát podľa predsedu senátu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici obral o 58 miliónov eur. Len so 16-percentnou DPH, ktorou zaťažil svoje firmy, tak vytvoril na Zemplíne daňový raj.

Okrem pobytu vo väzení mal Vareha zaplatiť pokutu stotisíc eur. Keďže ju neuhradil, minulý rok súd predĺžil jeho trest ešte o ďalší rok. „Pán sudca, jeden rok v base si odsedím, odležím. Kto vám dá za rok stotisíc eur? Takto ich zarobím,“ reagoval na súde Vareha. Zároveň prezradil, že danú sumu najskôr zaplatiť chcel, no neskôr si uvedomil, aké sú to veľké peniaze. Na jeho zmrazenom účte by malo byť údajne až 4,6 milióna eur.

Nereálne obchody
Zemplínsky podnikateľ tvrdil, že predal 55 miliónov euroočiek a vyše 414 miliónov lykožrútov. Tieto čísla sú však mimo reality. Všetko nasvedčuje tomu, že obchody boli vymyslené. Išlo zrejme len o zámienku pre zisk prostredníctvom vrátenej DPH. Množstvo lykožrútov, ktoré podľa Varehu v jeho sadoch nazbieralo lopatkami niekoľko robotníkov spoza hraníc, nemajú šancu vyzbierať štátne Lesy Slovenskej republiky na našom území ani za celý rok.

Vareha taktiež presviedčal senát, že lykožrút je vhodné biologické krmivo, napríklad pre niektoré druhy vtákov či ryby. „Také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné,“ oponoval mu prokurátor.

Nezmyselné sú čísla aj pri euroočkách. Vyprodukovať takéto množstvo je na Slovensku taktiež nereálne. Navyše, otázne je, kde by sa dalo toľko púčikov predať. Aj keby ich Vareha okrem Maďarska predával i v ďalších okolitých krajinách, vrátane Slovenska, pre tieto trhy by to bolo stále privysoké číslo.

Vareha vs. štát
Bývalý kráľ Zemplína sa však rozhodne nevzdáva. Celý súdny proces označoval od začiatku za vykonštruovaný. Zlodeja mali z neho spraviť neprávom. „Štátu nedlhujem ani euro,“ povedal. Hneď po rozhodnutí súdu sa odvolal. Tvrdil, že nemal právo na vlastnú obhajobu.

Na začiatku tohto roka sa rozhodol zažalovať štát. Ako odškodné chce od neho 300 miliónov eur. Niekoľkostranovú žiadosť poslal na ministerstvo financií. Daňové úrady podľa neho konali protizákonne. Tvrdí, že bol úradníkmi nezákonne šikanovaný a dodanený, čo zničilo jeho podnikanie. „Bitku ste vyhrali, ale vojnu ste ešte nevyhrali,“ odkázal Vareha súdu, keď ho posielal za mreže. V súčasnosti si odpykáva svoj trest vo väznici v Sabinove.


Ako sa vyvíjal Varehov biznis

1998
Založenie firmy Galafruit & Co, ešte bez Mikuláša Varehu. Firma sa spájala s vtedajším ministrom pôdohospodárstva Petrom Bacom.

2004
Rozšírenie podnikateľských aktivít Mikuláša Varehu v drevárstve, ovocinárstve, vinárstve i v živočíšnej výrobe. Niekoľko kúpených firiem smerovalo do krachu. Zachránil, prípadne neskôr daroval prácu viacerým ľuďom, čím si získal sympatie Zemplínčanov.

2007
Polícia dáva podnet daňovému úradu na prešetrenie Varehových aktivít, ktoré sa zdajú byť podozrivé. V médiách sa objavujú prvé správy o nekalých praktikách zemplínskeho podnikateľa.

2008
Vareha kupuje rozdelený zostatok Galafruit & Co.

2011
Polícia zatýka Varehu.

2013
Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici posiela Mikuláš Varehu za daňové podvody do väzenia na 11 rokov.

2015 - Trest sa zvýšil o ďalší rok.

2016 - Vareha pýta od štátu odškodné 300 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-09-04 11:55:44 - Feat.: - Title: Najbizarnejšie strany vo voľbách: Núkajú štátnu služobnú kravu aj riadenie súdov pomocou umelej inteligencie 02 - Modified: 2022-05-02 16:35:51 - Feat.: - Title: Skadzi paru zoberem? Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe a internet explodoval vtipmi 03 - Modified: 2022-04-29 10:53:57 - Feat.: - Title: Maliar, amatérsky psychológ či rozprávač: Čo robili najznámejší sérioví vrahovia vo väzení? 04 - Modified: 2022-04-21 09:03:18 - Feat.: - Title: Monštrum na slobode? Súd kývol na premiestnenie Fritzla, umožní mu požiadať o prepustenie 05 - Modified: 2022-04-19 09:40:38 - Feat.: - Title: Astronomickú sumu mali Humenčania ukrytú v dome. Zlodejovi hrozí 15 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:14