MHD BratislavaMarek Kmeť
StoryEditor

Slovenská metropola veľkolepo ohlásila novinku. Zostáva po nej chaos

04.08.2016, 00:00
V bratislavskej hromadnej doprave sú označovače, v ktorých si budú môcť ľudia kúpiť lístky. Zatiaľ iba prebieha testovanie, ktoré sa však malo podľa pôvodných plánov skončiť v júli.

V bratislavskej hromadnej doprave sa objavili nové elektronické označovače, v ktorých si cestujúci budú môcť kúpiť cestovné lístky. Stále však slúžia iba na testovanie. To sa malo skončiť už v júli, no ani dnes ešte nefungujú.

Bratislavský dopravný podnik totiž prišiel pri testovaní na chybu. Tú si samotný zákazník nevšimne, označovač mal totiž problémy v odosielaní informácií jednotlivým dopravným spoločnostiam. „Prioritou je, aby systém nákupu fungoval bezchybne a cestujúci ho mohli bezstarostne a pohodlne používať,“ povedala Eva Kukurová z Bratislavskej integrovanej dopravy.

Kúpiť si lístok priamo v električke či autobuse tak bude možné zrejme až v druhej polovici leta. „Všetko však závisí od výsledkov testovania,“ dodala Kukurová.

Zmätky pri označovaní
Označovač sa skladá z dvoch častí. V tej spodnej si môže zákazník „štiknúť“ klasický papierový lístok, na displeji v hornej časti sú zobrazené možnosti na kúpu lístka. A to v cestujúcich môže vzbudzovať dojem, že novinka už funguje a môžu si lístok kúpiť aj priamo v autobuse či električke. „Je to mätúce a nevhodné pre cestujúcich. Pokiaľ je tam niečo, čo nefunguje, môže to spôsobovať zbytočné nedorozumenia a zdržania,“ upozornil zástupca riaditeľa Výskumného ústavu dopravného Pavol Kajánek.

Bratislavská dopravná spoločnosť však tvrdí, že sa s problémami nestretávajú. „Počas verejného testovania označovačov sme nezaznamenali žiadne sťažnosti cestujúcich. Pripisujem túto ohľaduplnosť verejnosti tomu, že sme o pripravovaných testovaniach a novom vizuáli informovali už v júni,“ doplnila Kukurová.

Prístroje sa testujú za plnej prevádzky, aby sa vyskúšali v reálnych podmienkach. „Proces nasadzovania je podľa mňa úplne primeraný. Najskôr ich treba rozmiestniť do všetkých vozidiel a mať ich stále kompatibilné s klasickým označovaním a funkciu elektronickej karty aktivovať, keď to bude aktuálne,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.



Nové ceny lístkov
Nový systém prinesie o desať percent lacnejšie cestovné. Kým dnes si kúpite v Bratislave základný lístok v automatoch alebo novinových stánkoch za 70 centov, priamo vo vozidlách MHD bude stáť 63 centov.

V automatoch sa bude dať kúpiť aj lístok pre spolucestujúcich alebo batožinu, maximálne však pätnásť kusov. Podľa dopravnej spoločnosti je takáto forma cestovania vhodná najmä pre nepravidelných cestujúcich. Turisti by pri nákupe celodenného lístka ušetrili viac ako euro, cena za vybavenie karty by však túto zľavu prevýšila. Tá stojí od troch do piatich eur, v závislosti od toho, u ktorého dopravcu bola zakúpená. Najlacnejšiu ponúka Slovak Lines, najdrahšiu zas železnice, všetky však pre integrovanú dopravu fungujú rovnako.

Ako budú fungovať nové označovače
Na kúpu lístka v označovači je potrebná čipová karta, na ktorú si zákazník vloží peniaze. Na displeji označovača si najskôr vyberie, o aký lístok má záujem. Potom k nemu priloží kartu a následne sa mu zo zostatku odčíta príslušná suma. Vo vozidlách bude viacero druhov označovačov, buď na papierové, alebo elektronické lístky, prípadne kombinované. Kde je príslušný označovač vo vozidle umiestnený, bude indikovať nálepka na dverách. Nový mechanizmus si mohli cestujúci v Bratislave najskôr vyskúšať nanečisto. „Špeciálne vozidlo bolo umiestnené na najfrekventovanejších miestach v Bratislave a v okresoch Bratislavského kraja. Boli v ňom k dispozícii aj odborníci, ktorí vysvetľovali fungovanie nákupu elektronického cestovného lístka cez označovač,“ informovala Kukurová. V rámci integrovania mestskej hromadnej dopravy bude takýto systém fungovať aj vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko a autobusoch Slovak Lines. Lístky sa budú dať zakúpiť v prístroji na železničnom nástupišti a v prednej časti autobusu.

01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 04 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:15