StoryEditor

So Sulíkom mám v otázke islamu dlhodobý spor

02.08.2016, 00:00
Martin Poliačik pre HNtelevíziu priznáva, že ostrými slovami na Facebooku prekročil mantinely.

Ak by súčasťou budúcej dobrej vlády na Slovensku mala byť zmena rétoriky, pokiaľ ide o menšiny, dodržiavanie ľudských práv či otvorenosť voči rôznorodosti v slovenskej spoločnosti, tak toto nemôže byť jej súčasťou, hovorí poslanec SaS Martin Poliačik o možnosti vytvoriť vládu so stranou Borisa Kollára Sme rodina. Zároveň priznáva, že ostrými slovami, ktoré na Facebooku adresoval Kollárovej strane, prekročil mantinely.

Začnem dvoma citátmi, ten prvý je váš: „Neexistuje nič také ako možnosť dobrej vlády s podporou alebo účasťou primitívneho odpadu menom Boris Kollár.“ Na čo vám on odpísal: „Richard mi zavolá, ja sa s ním dohodnem, a ty budeš musieť sklapnúť ako vždy.“ Už sa dohodol Richard Sulík s Borisom Kollárom a sklapli ste?
To je veľmi rozkošná fikcia pána Kollára o fungovaní sveta v politike. Verím tomu, že u neho v strane to takto môže fungovať. V SaS to tak nefunguje. Je pravda, že za posledné roky si viem predstaviť niekoľko situácií, keď v SaS spravil niekto niečo, s čím niekto iný nebol spokojný, a prebehol telefonát typu „môžeš to, prosím ťa, upraviť alebo neopakovať“ a došlo k vzájomnej dohode, že takéto kroky už nebudeme ja alebo ty robiť.

Prešlo sa to navonok skôr mlčaním ako otvorenou kritikou?
Vždy to bolo o tom, že sme sa dohodli, že tu sú nejaké mantinely. Ja sám som ich tým statusom prekročil, preto som ho neskôr aj upravil, lebo ľudia mi písali, že to nie je hodné mojej pozície. V každom prípade, nikto nikomu nevolal a veci, ktoré som napísal, pokiaľ ide o možnosť dobrej vlády so súčasnou podobou tejto strany, tak tá je veľmi nízka.

Vylučujete spoluprácu s Borisom Kollárom alebo čo majú znamenať tie slová?
Ak by súčasťou budúcej dobrej vlády na Slovensku mala byť zmena rétoriky, pokiaľ ide o menšiny, dodržiavanie ľudských práv či otvorenosť voči nejakej rôznorodosti v slovenskej spoločnosti, tak toto nemôže byť jej súčasťou.

Čísla vychádzajú tak, že sa to ťažko postaví bez nich, respektíve bez Smeru. Je toto pre vás dostatočný argument, aby ste povedali, že so stranou Borisa Kollára nikdy?
Akokoľvek počítať s dnešnými číslami je zbytočnou špekuláciou.

Čiže mi neodpoviete na to, či by ste nikdy a za žiadnych okolností nepodporili vládu s Borisom Kollárom?
V prvom rade by som išiel po programových veciach. Ak by sa nejaká budúca strana, v ktorej bude aktívny pán Kollár, prihlásila k hodnotám, o ktorých hovorím, tak potom taká vláda môže vzniknúť. V súčasnej situácii je to pre mňa málo predstaviteľné.

Váš predseda povedal, že islam nie je kompatibilný s našou kultúrou. Stotožňujete sa s tým?
Toto je vec, v ktorej mám s predsedom SaS dlhodobý spor. Toto tvrdenie nie je z môjho pohľadu pravdivé. Je nesprávne a dokonca vôbec nepomáha tomu, aby sme jedného dňa dnešnú krízovú situáciu – aj na strane utečencov, aj na strane niektorých reakcií európskej verejnosti – vyriešili. Problém je nezvládnutie ochrany vonkajších hraníc, máme v Európe ľudí, o ktorých nič nevieme, a teroristické útoky sa množia takou rýchlosťou, že na to treba jednoznačne reagovať.

Pýtal som sa na tú komunikáciu. Bavíte sa o tom s predsedom?
Bavíme sa a zhodli sme sa na tom, že sa nezhodneme.

Do akej miery ste stotožnený so stranou, ktorá miestami skĺzava ku xenofóbnym vyjadreniam?
Ja som zakladajúci člen SaS, moje vyjadrenie je do určitej miery vyjadrením určitej skupiny ľudí v SaS. Bol som súčasťou toho, keď na Slovensku vznikla výzva k ľudskosti, ja som bol ten človek, ktorý komunikoval s dalajlámom, aby túto výzvu podporil. To sú všetko veci, ktoré vyjadrujú určitý postoj a sú vyjadrením postojov určitej skupiny, ktorá v SaS legitímne existuje.

Nemáte pocit, že SaS sa posunula v ľudskoprávnych témach?
Ja som bol jediný slovenský politik, ktorý v sobotu vystúpil na Pride. Vystupujem za stranu SaS, ktorá má registrované partnerstvá stále v programe.

Mne sa zdá, že Richard Sulík sa k týmto témam nevyjadruje vôbec. Pre neho sú témou migranti, strelné zbrane a ich držba. Myslíte, že takto to má byť?
Uvítal by som, keby jeho vyjadrení k ľudskoprávnym témam bolo viac. Ale kým je priestor, aby sa k tomu vyjadrovali ostatní členovia strany, a kým je priestor, aby za takéto kroky zahlasovali v parlamente, myslím si, že je to v poriadku. Mohlo by to byť lepšie, ale takto je to tiež fajn.

Hovoríte, že vychádzať z prieskumov je problematické, ale nič lepšie nemáme k dispozícii. Kotleba tam drží 19 mandátov. Keby ste skladali vládu a vyberali by ste si medzi Smerom a ĽSNS, čo urobíte?
Napriek tomu, že nie som človek, ktorý by išiel Alojzovi Hlinovi zakladať fanklub, pevne dúfam, že sa mu podarí dostať sa do parlamentu a bude z toho prijateľnejšia forma kresťanskodemokratickej strany, než bolo KDH, ako sme ho poznali kedysi. Je to legitímny zástupca určitého prúdu myslenia na Slovensku a myslím si, že či už to bude Hlina alebo ktokoľvek jemu podobný, akákoľvek strana, ktorá dotiahne tých osem-desať percent do parlamentu, bude prínosom pre víziu budúcej dobrej vlády na Slovensku.

Čiže z týchto čísiel nenachádzate odvahu postaviť vládu so SaS a spoliehate sa na to, že súradnice zmenia?
Spolieham sa na to, že táto vláda pod ťarchou problémov, ktoré má, za faktu, že minister vnútra je trestne vyšetrovaný tými istými ľuďmi, ktorým je nadriadený, spôsobí to také odstredivé tendencie, že padne skôr, ako prejdú štyri roky. A v momente, keď sa budeme mať vyrovnať s výsledkami budúcich volieb, pevne dúfam, že tie čísla budú vyzerať pre možnosť lepšej vlády oveľa priaznivejšie než teraz.

Poučka „radšej smrť ako Smer“ ešte stále pre SaS platí?
Obávam sa, že pri tom, čo predvádzajú teraz, od nej tak skoro nemôžeme odísť, pretože len keď sa pozriete na spôsob, akým sa vedie parlament, keď sa pozriete na flagrantné porušenie pravidiel parlamentnej práce, keď sa pozriete na mocenskú podporu ľudí, ako je Kaliňák, ktorý mal byť zostrelený okamžite... Ak sme si po voľbách hovorili, že jednou z najvýraznejších výziev tejto politickej garnitúry je vrátiť dôveru v politiku naspäť medzi ľudí, tak toto sa dnes nedeje.

Slušná ľavicová strana je pre vás prijateľným partnerom?
Ak by to bola strana, ktorá ide dvíhať dane nad 50 percent, tak to je absolútne neprijateľné. Ale ak by to bol rozumný progresívny ekonomický stred, viem si predstaviť, že sa s takými ľuďmi budem rozprávať.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:17