StoryEditor

Na Dúhový Pride prišlo dvetisíc ľudí, Beňová v príhovore kritizovala Smer

30.07.2016, 17:29
„To sú vždy len výhovorky," skritizovala Beňová aj ministerku Žitňanskú.

Po ročnej prestávke sa v hlavnom meste opäť uskutočnil pochod za práva LGBTI menšín Dúhový Pride Bratislava 2016. Zhruba dve tisícky ľudí prešli za zvukov bubnov a pod dúhovými zástavami cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie.

Podujatie sprevádzané rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami prebehlo bez konfliktov. Pochodujúcich oddeľovali na väčšine miest policajné kordóny. Sympatizantom a členom strany ĽSNS, ktorí usporiadali protestnú akciu, sa do blízkosti dostať nepodarilo.

Jeden z organizátorov Martin Macko uviedol, že návštevnosť v poradí šiesteho ročníka prekonala tú z roku 2014, keď prišlo zhruba 1500 ľudí. Vlani sa Dúhový Pride v Bratislave neuskutočnil, organizátori to zdôvodnili nepriaznivou atmosférou v spoločnosti po referende o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

Bratislavský dúhový pochod nadväzuje na obdobné akcie v zahraničí. Organizátori ho tento rok prepojili s kampaňou Životné partnerstvo, čo je platforma slovenských mimovládnych organizácií, ktorej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. „Hlavná myšlienka je, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na veci, ktoré nás rozdeľujú, medzi ktoré patria sexuálna orientácia a rodová identita,“ vysvetlil Macko.

Beňová kritizovala Smer aj Žitňanskú

Podujatie svojou účasťou podporila ombudsmanka Jana Dubovcová, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) či opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS). „Smutné je, že najhlučnejší sú tí, ktorí často majú mimomanželské vzťahy, majú nemanželské deti, nepriznávajú základné práva nikomu okrem seba a, žiaľbohu, sedia v parlamente,“ reagovala Flašíková-Beňová na kritikov pochodu.

Europoslankyňa uviedla, že jej strana sa počas minulého volebného obdobia ani neusilovala prijať legislatívu, ktorá by zlepšila podmienky života LGBTI menšín na Slovensku. „Nie je to štandardné pre stranu, ktorá tvrdí, že je sociálno-demokratická,“ poznamenala.

Kritizovala aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá v piatok (29.7.) uviedla, že ľudia by bez ohľadu na sexuálnu orientáciu mali mať vytvorený taký legislatívny priestor, aby si mohli usporiadať svoj život, súčasná politická klíma však dnes tejto komunite nepraje. „To sú vždy len výhovorky. Je ministerka spravodlivosti, môže prísť s takými návrhmi. Nech to vláda odmietne,“ doplnila.

Dubovcová vysvetlila, že pochod podporila, lebo je ochrankyňou verejných práv. „V mojom záujme je nielen osvetová činnosť ohľadom základných práv a slobôd, ale aj pomoc pri och dodržiavaní,“ ozrejmila s tým, že LGBTI menšina na Slovensku stále ťahá za kratší koniec. Poliačik účastníkom pochodu prisľúbil, že predloží v parlamente ešte do konca roka legislatívne návrhy, ktoré by riešili niektoré otázky LGBTI komunity.

Na bezpečnosť pochodu dohliadala štátna, mestská polícia aj súkromná bezpečnostná služba. Nad hlavami účastníkov krúžil policajný vrtuľník. Hviezdoslavovo námestie oddelili od centra Bratislavy dve úrovne zábran, do vnútra sa účastníci dostali až po policajnej prehliadke. Zakázané boli okrem ostrých predmetov aj plastové fľaše s tekutinou či napríklad parfumy a voňavky.

Ukázali radosť z detí a rodiny

Poukázať na to, že rodina je výnimočná a nič sa jej nevyrovná, prišlo dnes o 15.00 h pred Národnú radu SR v Bratislave odhadom približne 150 ľudí. Uskutočnil sa tu piaty ročník podujatia s názvom Hrdí na rodinu.

"Táto akcia je bez slov. Ukazuje radosť z detí a rodiny," uviedol jeden z organizátorov Anton Chromík. Medzi účastníkmi boli najmä mladé rodiny s deťmi. Na sebe mali oblečené tričká s nápismi ako Rodina je úžasná a výnimočná, Lebo deti sú naša budúcnosť. V rukách zas držali červené balóny.

Približne po 15.30 h sa účastníci začali presúvať smerom na Hlavné námestie, kde podujatie pokračovalo programom pre deti. Cestou sa k účastníkom pridávali ďalší ľudia.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 10:50