Reuters
StoryEditor

Rozhodovanie v Európskej komisii

28.07.2016, 00:00

Európska komisia je jediná inštitúcia Európskej únie, ktorá môže navrhovať právne akty, o ktorých uplatnení potom hlasujú ostatné inštitúcie. Po novom tak môže urobiť aj po iniciatíve občanov, ktorých však musí byť aspoň milión. Takto sa komisia musela napríklad zaoberať iniciatívou na zastavenie ničenia ľudských embryí počas vedeckých výskumov, do ktorej sa zapojilo aj viac ako 30-tisíc Slovákov.

Komisia tiež vypracúva rozpočet Únie a kontroluje jeho napĺňanie. Ďalej dáva pozor, či sa európske predpisy správne aplikujú v členských štátoch. Dôležitá je aj na medzinárodnom poli, kde Úniu reprezentuje na rôznych stretnutiach a pri vyjednávaní dohôd. V niektorých funkciách spolupracuje s ďalšími inštitúciami, ktoré ju aj kontrolujú.

Pri rozhodovaní sa snažia dosiahnuť konsenzus, ktorý nastane, keď všetci s vysloveným návrhom súhlasia. Ak sa to nepodarí, môže sa aj hlasovať, v tom prípade sa rozhodne podľa toho, za čo bude hlasovať jednoduchá väčšina. V oboch prípadoch sú však za výsledok zodpovední všetci členovia rovnako. Komisári nie sú rozdelení do žiadnych politických strán, ako je to v parlamente.

Členmi komisie je 28 komisárov, jeden za každú členskú krajinu. Komisárov navrhuje štát a schvaľujú ich členovia Európskeho parlamentu. Predsedu Komisie volí Európsky parlament na návrh hláv štátov v Európskej rade. Okrem riadenia celej inštitúcie určuje jej strategické ciele a priority, podľa ktorých neskôr pracuje.

Predseda Komisie, ktorým je momentálne Jean-Claude Juncker, každému z komisárov pridelí oblasť, ktorej sa bude venovať. Slovenský komisár Maroš Šefčovič má takto na starosti oblasť energetiky. Zároveň je aj podpredseda, riadi teda prácu celého projektového tímu, ktorý sa zaoberá Energetickou úniou. Ďalšie tímy riešia zamestnanosť, konkurencieschopnosť, digitálny trh a hospodársku a menovú úniu.

Posledná funkcia, ktorú môže komisár získať, je úrad vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Momentálne funkciu zastáva Federica Mogheriniová z Talianska, ktorá vypracúva globálnu stratégiu Únie pre túto oblasť a Úniu reprezentuje na niektorých medzinárodných samitoch.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:26