Protesty pred BonaparteHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Prokurátor, ktorý dozoroval vyšetrovanie Kaliňáka, je obvinený z trestného činu

26.07.2016, 15:42
Autor:
redredTASRTASR
Prokurátor dozoruje aj vyšetrovanie Kaliňáka, teda to, či kúpa podielu vo firmw B.A.Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka nebola trestným činom.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, ktorý dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, je obvinený z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Prokurátor podal sťažnosť

Obvinenie vzniesla Národná kriminálna agentúra (NAKA). Informáciu priniesol portál denník N. O tomto prípade hovoril aj šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič na pondelkovom proteste.

Podľa krajského prokurátora v Banskej Bytrici Petra Bedloviča je Špirko podozrivý z konania v rozpore s povinnosťami v zákone o prokurátoroch a právnych čakateľoch. Špirkovi teraz hrozí, že príde o všetky dozorujúce prípady.

Prokurátor dozoruje aj vyšetrovanie Kaliňáka, teda to, či kúpa podielu vo firme B.A.Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka nebola trestným činom.

Špirko voči tomuto uzneseniu podal sťažnosť. "Vzhľadom na to, že táto vec je v počiatočnom štádiu, môžem povedať len toľko, že bolo začaté trestné stíhanie a bolo vznesené obvinenie za trestný čin zneužívanie právomocí verejného činiteľa podľa paragrafu 326, odsek 1, písmeno a a odsek 2, písmeno b," povedal pre denník N Peter Bedlovič.

Čistky u prokurátorov

Nie je to jediné podozrenie pri prokurátoroch v kauze okolo kontroverzného podnikateľa Bašternáka. Na vyšetrovanie asistenta poslanca Jozefa Rajtára, Filipa Rybaniča, dozeral prokurátor Bystrík Palovič mladší, ktorý vlastní byt práve u Bašternáka. Z prípadu už bol stiahnutý.  

Palovič mladší dozoroval zásah polície voči Rybaničovi, ktorý si pozrel v Tatra banke účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, na ktorý prišli peniaze od podnikateľa Bašternáka. Spis bol neskôr stiahnutý na bratislavskú krajskú prokuratúru, kde ho dostal na starosť prokurátor Pravda, vysvetlil Lipšic.

Väzby na Bašternáka má aj Bystrík Palovič starší (otec Bystríka Paloviča ml., pozn. TASR). V jeho prospech bolo zriadené záložné právo na Bašternákov byt a nebytový priestor v rezidenčnom komplexe. Prokurátor teda zrejme poskytol podnikateľovi úver alebo pôžičku, ozrejmil Lipšic.

Minister vnútra Robert Kaliňák reagoval na obvinenia v kauze Bašternák:

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 04 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave 05 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:48