Reuters
StoryEditor

Politické strany

25.07.2016, 00:00

Podobne ako v národných parlamentoch aj v tom európskom sú poslanci začlenení do politických strán podľa ich názorov a presvedčenia. Takéto strany sa nazývajú aj frakcie. Pred hlasovaním sa ich poslanci dohodnú na spoločnej pozícii, nie sú však nútení ju dodržať. Vnútorne si volia svoje vedenie. Frakcie sa prejavujú aj v zasadacom poriadku, pri sebe sedia poslanci z rovnakých strán, nie z rovnakých krajín. Na to, aby strana mohla existovať, potrebuje minimálne 25 členov, ktorých krajiny spoločne predstavujú aspoň štvrtinu občanov únie. Momentálne je v parlamente takýchto strán osem.

Európska únia frakciám poskytuje aj finančný príspevok, ktorý sa stará až o 85 percent ich výdavkov. Ak si to poslanec želá, môže zostať od politického rozdeľovania nezávislý a bude patriť medzi nezaradených. Strana s najväčším zastúpením v parlamente je Poslanecký klub Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov) a patrí do nej až šesť slovenských poslancov, napríklad Pál Csáky a Eduard Kukan. Združuje politikov stredu a stredopravice, ktorí sú proeurópski. Jej široká členská základňa jej dovoľuje ovplyvňovať veľké množstvo hlasovaní. Druhou najväčšou stranou je Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente, v ktorej sú aj štyria Slováci, medzi nimi aj Monika Flašíková Beňová. Hlavné priority tejto skupiny sú sociálna spravodlivosť a boj proti nezamestnanosti.

Už menším zoskupením sú Európski konzervatívci a reformisti, kde nájdeme troch zástupcov našej krajiny, vrátane Richarda Sulíka. Jej poslanci sú stredopravicoví a eurorealistickí, čo znamená, že sa snažia zmenšiť právomoci Európskej únie a ponechať čo najviac rozhodovania na jednotlivých štátoch. Ostatné strany už v sebe nemajú žiadnych slovenských poslancov. Sú to Skupina Aliancie liberálov a demokratov pre Európu podporujúca posilnenie úlohy európskej únie, Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavice, ktorá napríklad oponuje zmluve TTIP, environmentálna Skupina zelených/Európska slobodná aliancia, Skupina Európa slobody a priamej demokracie, ktorá odmieta vytvorenie európskeho superštátu a podobne eurokritická Skupina Európa národov a slobody, ktorej velí Marine Le Penová.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:27