Protesty pred BonaparteTASR/M. Svítok
StoryEditor

Máte veľký problém. Kaliňák by mal skončiť ako minister, odkazuje francúzska europoslankyňa

14.07.2016, 19:20
Autor:
lmlm
Francúzska poslankyňa v Európskom parlamente Eva Joly tvrdí, že mininister vnútra Robert Kaliňák by mal skončiť vo svojej funkcii.

Kaliňák nemôže sedieť v čele ministrov Európskej únie. Myslím, že by mal dať šancu férovému vyšetrovaniu. A to nie je zlučiteľné s tým, aby ďalej sedel vo funkcii ministra," hovorí v rozhovore pre Denník N francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu Eva Joly.

Práve ona ostro kritizovala v utorok v Bruseli ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák.

Šokovalo ju, že nevyvodili zodpovednosť

Joly v rozhovore priznala, že ju šokoval fakt, že v kauze okolo kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka nikto nevyvodil žiadnu zodpovednosť.

Povedala som si, že to nie je akceptovateľné. Korupcia je, žiaľ, bežná všade, v Európe i vo svete. Čo bolo pre mňa šokujúce, že v tomto prípade nikto nevyvodil zodpovednosť," hovorí poslankyňa pre Denník N.

Podľa jej slov Slovensko pre predsedníctvo únie vyčlenilo ministra, ktorý je vyšetrovaný. "Nepamätám si, že by Rade Európskej únie predsedal nejaký minister, ktorý by bol vyšetrovaný. To robí tento prípad trochu výnimočným," hovorí dlhoročná bojovníčka proti korupcii.

Joly sa o kauze Bašternák dozvedela z denníka Le Monde, ktorý písal o tom, že v byte Bašternáka býva premiér Robert Fico. Poslankyňa reagovala aj na vysvetlenie Kaliňáka, ktorý jej povedal, že prípad vyšetruje prokuratúra.

To je veľmi slabý argument. Prokuratúra predsa nepracuje sama, prokurátori väčšinou sedia v úrade a sú závislí od práce polície. Polícia priamo spadá do kompetencií ministra vnútra, takže je tu veľký problém."

Kaliňáka kritizovala aj Portugalčanka

Kaliňák bol v utorok v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu, kde mal hovoriť o našom predsedníctve v Rade Európskej únie. "Bašternák je podozrivý zo závažných podvodov s DPH, prevádzal peniaze na Vaše účty a je vyšetrovaný z korupcie. Ako môžeme veriť, že jeho vyšetrovanie je nezávislé, keď vy ste zároveň ministrom vnútra?" pýtala sa ministra.

Kaliňáka kritizovala aj portugalská poslankyňa Ana Maria Gomes. Minister vnútra na pôde Európskeho parlamentu označil všetky veci za nepravdivé a nechce s nimi strácať čas.

Takto vysvetľoval minister vnútra Robert Kaliňák kauzu okolo podnikateľa Bašternáka:

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:05