StoryEditor

Opozícia ostro útočí na Danka: "Má diktátorské sklony, je horší ako Slota. Chceme ho odvolávať"

06.07.2016, 09:43
Odklad rokovania vysvetlil Danko najmä viacerými medzinárodnými aktivitami parlamentu, ktoré súvisia s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

Konaním predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), ktorý prerušil mimoriadnu schôdzu NR SR o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), by sa mal zaoberať Ústavný súd SR.

Tiež tým, že vládna koalícia nepovolila rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Na Ústavný súd sa plánuje obrátiť skupina opozičných poslancov z SaS a OĽaNO-NOVA, ktorí volajú aj po odvolaní Danka z funkcie predsedu parlamentu. Návrh na odvolanie premiéra Fica podá opozícia opäť a bude pokračovať v protestoch. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii v parlamente.

"Vládna koalícia nepochybne porušuje Ústavu SR a práva poslancov a bráni poslancom v slobodnom výkone ich mandátu. Preto podávame podnet na Ústavný súd. Sme presvedčení, že sú porušované základné princípy parlamentarizmu a fungovania demokratického štátu. Voláme aj po odvolaní pána Danka pre fatálnu neschopnosť predsedať NR SR," uviedla predsedníčka klubu SaS Natália Blahová. Predseda parlamentu je podľa nej hanbou slovenského parlamentarizmu.

"Koalícia v princípe dnes rozhodla, že opozícia stráca práva, ktoré jej prináležia podľa ústavy," vyhlásil Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA. Od Ústavného súdu bude opozícia chcieť výklad ústavy v tej časti, ktorá hovorí o iniciovaní mimoriadnych schôdzí.

Podľa Lipšica toto právo nie je iluzórne, hoci koalícia sa dnes správala tak, akoby opozícia nemala právo diskutovať o vyslovení nedôvery členovi vlády. Lipšic trvá na tom, že ak má opozícia podľa ústavy právo iniciovať schôdzu, tak táto schôdza musí byť.

V parlamente odvolávajú Fica a Kaliňáka 15:54 Matovič: Námetov na odvolávanie je dosť Igor Matovič povedal, že menajú problém podať návrh cez leto na ďalšie mimoriadne schôdze. "Námetov na odvolávanie je dosť - Fico, Kaliňák, Danko...," hovorí Matovič. 15:37 Mihál: Danko kryje Kaliňáka "Andrej Danko robí to, čo robí Robert Kaliňák. Minister kryje mafiánov a Danko kryje Kaliňáka. Danko v mene krytia týchto zločinov je ochotný porušovať demokratické pravidlá a ústavu," tvrdí poslanec SaS Jozef Mihál.

15:36 Danko otvoril pandorinu skrinku totalitarizmu" "Danko otvoril pandorinu skrinku totalitarizmu. Vyzývam Bugára a ďalších, ktorí si pamatajú cestu parlamentu a cestu k demokracii.
Zastavte bláznivosti, ktoré vystrája pán predseda Danko," povedal Matovičov poslanec Ján Budaj.
15:18 Lipšic kritizuje Danka Opozícia stráca práva, ktoré jej prináležia z ústavy, zhodnotil Dankov krok poslanec Daniel Lipšic. 15:14 "Prevýšil aj tútora Slotu" To, čo robí Danko, hrubo prevyšuje dobu jeho tútora a mentora Jána Slotu, ostro kritizovala Danka Veronika Remišová. 15:13 "Andrej Danko hrubo zavádza" Andrej Danko hrubo zavádza. Ak hovorí o trestnom čine, tak nech podá trestné oznámenie, hovorí poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. 15:10 Opozícia chce odvolať aj Danka "Voláme po odvolaní Andreja Danka pre fatálnu neschopnosť viesť parlament," hovorí Natália Blahová. 15:10 "Danko zúžil debatu na tričká a horalky" "Danko zúžil debatu na tričká a horalky, pritom tu máme vážny problém." Matovič ostro vystúpil proti Dankovi: Je to Generátor náhodných slov. 15:08 Andrej Danko je hanbou slovenskeho parlamentu, vyhlásil Matovič na brífingu.

15:00 Pozrite si vysvetlenie Danka, prečo posunul odvolávanie Kaliňáka na september

14:46 "Možno sa občas zakokcem, možno poviem v tomtom" "Možno sa občas zakokcem, možno poviem v tomtom, ale vždy budem chcieť vniesť kultúru do parlamentu. Nepýtajte sa ma, čo tu bolo, ale čo tu bude. Keď budem raz z tejto funkcie odchádzať, nikto nebude mať v sále tričko, nebude poslankyňa jesť horalku a nebudú tu transparenty a urážky," vyhlásil Danko.
Zdroj: HNtelevízia
14:45 Parlament nie je ulica "Národná rada nesmie robiť to, čo robí ulica. Boli tu regulárne voľby, ktoré nikto nezrušil," hovorí Danko. 14:42 "Parlament má byť chrám, nie teátro" Po minulotýždňovom nedôstojnom rokovaní Národnej rady som mimoriadnu situáciu vyhodnotil tak, že som schôdzu prerušil. Zvolal som ústavnoprávny výbor, ktorý skonštatoval, že sa musí zmeniť rokovací poriadok. "Parlament má byť chrám, nie teátro," hovorí Danko. 14:35 Danko: Nie je to návrat do čias Mečiara To, že od niekoho vyžadujete poriadok, to nie je návrat do čias Vladimíra Mečiara, hovorí Danko na brífingu. 14:17 Danko prerušil schôdzu, opozícia skandovala "Hanba" Andrej Danko dal procedurálny návrh, aby bola schôdza prerušená až do septembra. Jeho návrh prešiel a pokračovať sa bude až po letných prázdninách. V tom momente začali opoziční poslanci skandovať "Hanba, hanba" a búchali do stolov. 14:12 Poslanci neprišli v tričkách a nemajú ani bilbord. "Verím, že spoločným prístupom pripejeme k tomu, aby Národná rada mala rokovací poriadok taký, aby mohol predseda NR SR rozhodovať o niektorých veciach," hovorí Andrej Danko.  Dodal, že je rád, že teraz nevidí v pléne žiadne tričko a ani bilbord.  "Za čo úprimne ďakujem," vyhlásil Danko. 14:08 Začína odvolanie ministra Kaliňáka Parlament pokračuje mimoriadnou schôdzou k odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 14:03 Danka stíhať nebudú Mandátový a imunitný výbor nebude disciplinárne stíhať predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) za prerušenie schôdze o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Čítajte viac tu 13:29 Viskupič hovoril o blokovaní schôdze 13:09 Pozrite si vyjadrenie Hrnčiara k prerušenej schôdzi
13:05 Matovič: Danko dnes opäť porazil Mečiara 12:33 Matovič pustil reportáž z minulosti Matovič pustil na brífingu reportáž televízie TA3 z minulosti, kedy sa odohral podobný scenár. Vtedy chcela opozícia odvolávať vtedajšieho ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), Smer-SD však pri otvorení rokovania vyžadoval, aby prišla celá opozícia a on dodá len chýbajúce hlasy do počtu 76. Takýto postup označil vtedajší opozičný poslanec Béla Bugár (Most-Híd) za aroganciu najvyššieho stupňa. Dnes sa ako koaličný poslanec neprezentoval. 12:06 "Prvý úplatok Roberta Fica" V najbližších dňoch vám zdokumentuje na tlačovke "Prvý úplatok Roberta Fica." Vyhlásil to Igor Matovič s tým, že tento prípad nesúvisí s kauzou Bašternák. 12:04 Nicholsonová prerušila dovolenku Poslankyňa Lucia Nicholsonová prerušila svoju dovolenku. Do desiatich hodín sa vráti, aby sa mohla zúčastniť schôdze. "Koalícia jej prerušila poslednú dovolenku pred materskou dovolenkou," hopvorí Natália Blahová. 12:01 Koalícia pošliapava ústavu aj rokovací poriadok, tvrdí Lipšic "Koalícia pošliapava ústavu aj rokovací poriadok. To si netrúfol ani Vladimír Mečiar," hovorí Lipšic. Oni vedia, že kauzu Bašternák nevedia vysvetliť žiadnym spôsobom. 11:59 Matovič: Je to veľmi hlboké dno Je to veľmi hlboké dno, vyhlásil Matovič o konaní koalície. 11:58 Matovič reagoval na Hrnčiara Sľubovali nám charakter a zradili svojich voličov. Pevne veríme, že si užívajú svoj posledný politický mandát, reagoval Matovič na Andreja Hrnčiara, ktorý povedal, že "taký je politický život." 11:56 Danko porušil zákon "Danko si možno uvedomil, že prerušením schôdze porušil zákon," hovorí Matovič. 11:54 "Je nám veľmi ľúto ľudí, akými sú Béla Bugár" "Je nám veľmi ľúto ľudí, akými sú Béla Bugár," vyhlásil šéf OĽaNO Igor Matovič. 11:53 Galko: Peniaze im nesmrdia Týmto činom dali najavo, že peniaze im nesmrdia, ale prácu si vykonávať nechcú. Vyzývam ich aby, rokovali o jednej z najvážnejších smeráckych a už aj koaličných káuz," vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.
Zdroj: youtube
11:50 "Naznačuje to, že niekomu tečie do topánok" Aký bude ďalší dôvod? Nemáme kravatu alebo nemáme červenú kravatu? Ka takýmto veciam sa neuchyľoval ani Mečiar. Naznačuje to, že niekomu tečie do topánok, vyhlásil Lipšic 11:49 Koalícia sa bojí, hovorí Lipšic "Koalícia koná v rozpore s ústavou, pretože sa bojí," dodal Lipšic. 11:48 Lipšic: Je to precedens "To čo urobila koalícia je prejavom strachu. To, že bola schôdza naplánovaná na deň, kedy tu nebol Fico, je precedens," hovorí Daniel Lipšic. 11:47 Máme podozrenie, či nejde o porušenie Ústavy, tvrdí Blahová Natália Blahová hovorí, že strach je veľký. "V sále sedelo približne 130 poslancov, no poslanci koalície sa nechceli odprezentovať. Máme podozrenie, či nejde o porušenie Ústavy," povedala poslankyňa SaS Natália Blahová. 11:45 Andrej Danko robí z parlamentu rozhožku Roberta Fica, tvrdí Matovič Andrej Danko robí z parlamentu rozhožku Roberta Fica. Správa sa ako podržtaška Roberta Fica, hovorí na brífingu Matovič 11:41 Vyháňajú ľudí do ulí, tvrdí poslankyňa SaS 11:38 "Taký je politický život," povedal Hrnčiar "Taký je politický život," povedal poslanec Siete Andrej Hrnčiar na otázku, či je stotožnený s tým, že poslanci z koalície robia opozícii to, čo kedysi ako opozičníci sami kritizovali. 11:22 Sulíkovci: "Strach je veľký" 11:20 Bašištová: Zabudla som si kartičku "Neprezentovala som sa, lebo som si zabudla kartičku. Keby som si ju nezabudla, nebol by to problém," povedala poslankyňa Alena Bašistová.
11:17 Jarjabek: Táto šikana opozície musí skončiť "Neprezentoval som sa, lebo som sa tak rozhodol. Táto šikana opozície musí skončiť," hovorí poslanec Smeru Dušan Jarjabek.
11:16 Danko odložil odvolávanie Fica na štvrtok Šéf parlamentu Andrej Danko odložil mimoriadnu schôdzu na štvrtok 9.00 hod. ráno. Od 14.00 hod. sa odvoláva minister vnútra Kaliňák. 11:05 Poslancov je stále málo V sále je 66 pritomných poslancov, rokovanie sa začať nemôže
10:58 Osuský: Predpokladám, že postupne všetci prídu "Neviem, čím to bolo, že sme sa z nášho klubu neprezentovali toľkí, ale predpokladám, že postupne všetci prídu," hovorí poslanec SaS Peter Osuský.
10:49 Chýba aj 7 opozičných poslancov Celkovo chýba 7 opozičných poslancov. Koalícia bude blokovať rokovanie, pokiaľ všetci neprídu. 10:33 Smer má v sále len dvoch poslancov Zo smerákov sa prezentovali v parlamente len podpredseda Národnej rady Martin Glváč a poslanec RIchard Raši 10:32 Zoznam chýbajúcich poslancov Zoznam chýbajúcich poslancov nájdete TU. 10:20 Lipšic: Väčšina ľudí už nechce svet kešu 10:18 V rokovacej sále chýbajú poslanci Odvolávanie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa zatiaľ nemôže začať. Pri úvodnej prezentácii poslancov sa zaevidovalo iba 56 členov snemovne, kým minimum je 76. Parlament je teda neuznášaniaschopný, ďalší pokus bude o 11. hodine. 10:13 Začína sa mimoriadna schôdza Dnes začína mimoriadna schôdza na odvolávanie premiéra Roberta Fica. Hneď potom budú odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.
Robert Fico and Robert Kaliňák
Zdroj: HN/Pavol Funtál

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:30