Igor Matovič v parlamenteTASR
StoryEditor

Prázdniny pre poslancov sa odkladajú. Ak to bude pokračovať, musia opustiť parlament

05.07.2016, 08:40
Autor:
TASRTASR
Podľa programu už mali mať poslanci letné prázdniny. Odvolávanie premiéra Fica a Roberta Kaliňáka im ale plány mení.

Napriek tomu, že poslanci Národnej rady SR už mali mať podľa pôvodného harmonogramu letné prázdniny, do lavíc zasadnú opäť. Už v stredu (6.7.) bude na mimoriadnej schôdzi iniciovanej opozíciou čeliť pokusu o odvolanie premiér Robert Fico (Smer-SD). Ak ho ustojí, hneď po hlasovaní bude pokračovať prerušená schôdza venovaná vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

Dve schôdze hneď po sebe zaradil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) kvôli efektívnosti. Poznamenal, že ak by opozícia iniciovala ďalšiu schôdzu, asi by ju zvolal do Incheby. Priestory parlamentu totiž budú v najbližších dňoch obsadené podujatiami súvisiacimi so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Danko sa pýtal, dokedy sa budú poslanci takto hádať a trieštiť, keď celý svet hľadá na mape Slovensko. "Tak sa politika nerobí a je mi veľmi ľúto, kam naša parlamentná politika došla," vyhlásil Danko.

Fica a Kaliňáka chce opozícia odvolať pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Kaliňák je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Fico má zase podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Schôdza ku Kaliňákovi sa začala vo štvrtok 30. júna. Danko ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".

Pozrite si prejav Igora Matoviča, po ktorom Andrej Danko ukončil schôdzu

Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Na druhý deň po rokovaní poslaneckého grémia Danko vyhlásil, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt. Opozícia to popiera a poslankyňa SaS Anna Zemanová už do parlamentnej podateľne doručila podnet pre Mandátový a imunitný výbor NR SR na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi parlamentu. Zemanová je totiž presvedčená, že Danko mimoriadnu schôdzu prerušil svojvoľne.

"Vadí mi, že nám bolo zabránené v rokovaní o vyslovení nedôvery. Danko v poslaneckom sľube prisľúbil vernosť SR a že svoje povinnosti bude plniť v záujme jej občanov, dodržiavať ústavu a zákony. Podľa mňa však vážne ohrozil demokratické princípy a znemožnil poslancom vykonávať svoj mandát," uviedla na tlačovej konferencii Zemanová. V podnete navrhuje, aby výbor odporučil Dankovi vzdať sa poslaneckého mandátu. Danko na jej tlačovú konferenciu reagovať nechcel.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:51