Andrej DankoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Európske špičky žijú v iných dimenziách, sú odtrhnutí od reality, vyhlásil Danko

03.07.2016, 13:48
Autor:
TASRTASR
Predseda parlamentu vyhlásil, že únia potrebuje reformu. Pokiaľ neprebehne, môže vyústiť do vôle národov zobrať si svoj štát späť.

Reforma Európskej únie spočíva v tom, že dôjde k jasnej špecifikácii oblastí a kompetencií únie voči jej členským štátom. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Únia potrebuje reformu

Predseda parlamentu uviedol, že EÚ potrebuje reformu. Pokiaľ neprebehne, môže vyústiť do vôle národov zobrať si svoj štát späť.

"Zásadná reforma musí prebehnúť po základnom audite toho, čo sme vlastne EÚ odovzdali. Myslím si, že tu absentuje taká analýza, kam sme sa po vstupe do EÚ dostali," vysvetlil Danko s tým, že za výhodu považuje vstup do Schengenu či zavedenie eura.

Za negatívum naopak považuje to, keď si EÚ osvojuje ambície vo veciach, ktoré jej štáty nezverili. Vyzval preto na jasnú definíciu toho, čo je štátne a národne a na to, v čom je potrebné spájať sily, a to napríklad v oblastiach bezpečnostnej a zahraničnej politiky či spoločnej meny.

Odtrhnutí od reality

"Keď identifikujeme výhody EÚ a budeme pracovať na jej reforme, na tom, čo sme jej schopní odovzdať a identifikujeme to, v čom sa máme starať sami o seba, tak vieme zvoliť tu zlatú strednú cestu," uviedol v diskusii Danko s tým, že EÚ je nesporne jediným a najlepším projektom na spájanie síl európskych štátov a nikto iný lepší projekt nepredostrel.

Danko v diskusii upozornil na to, že európske špičky, euroúradníci či poslanci Európskeho parlamentu sú často odtrhnutí od reality. "Oni žijú v iných dimenziách, v iných príjmoch, v iných sférach, a potom sú odtrhnutí od reality," uviedol predseda NR SR. V tom vidím najväčšiu krízu politiky vo vzťahu k ľuďom.

Pozrite si vyjadrenie Andreja Danka k Európskej únii:

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:30