Ruský prezident Vladimir Putin.
StoryEditor

Propaganda z Kremľa cieli aj na slovenské predsedníctvo

01.07.2016, 00:00

Predsedníctvo Európskej únie a Donald Trump. Zdanlivo nesúvisiace pojmy majú jedno spoločné. Často sú zneužívané na propagandu prichádzajúcu z Ruska, Slovensko nevynímajúc. Na snahy ovplyvniť verejnú mienku poukázala i Slovenská informačná služba. „V kontexte pretrvávajúceho napätia vo vzťahoch Ruskej federácie so Západom venovala SIS pozornosť snahám o ovplyvňovanie verejnej mienky na Slovensku,“ uvádza jej práve zverejnená výročná správa za rok 2015. Materiál zároveň dodáva, že minulý rok tajná služba monitorovala subjekty, ktoré sa u nás na týchto aktivitách podieľajú. Jeden z dôvodov? Slovenské predsedníctvo Európskej únie. „Je pochopiteľné, že pozornosť venovaná Slovensku sa v danej oblasti mohla kvantitatívne i kvalitatívne meniť, a to najmä v súvislosti s blížiacim sa termínom predsedníctva Slovenskou republikou v Rade Európskej únie,“ dopĺňa Branislav Zvara, hovorca SIS.

Slovensko pomôže

Skutočnosť, že slovenské predsedníctvo sa teší pozornosti spoza východných hraníc, podčiarkujú anonymné proruské portály či skupiny na sociálnych sieťach. Veľká časť šíreného obsahu vychádza z dvoch ruských štátnych médií určených zahraničnému publiku, tlačovej agentúry Sputnik a televízie Russia Today.

Na oboch sa slovenskému predsedníctvu venuje solídna pozornosť. A ich správy možno rozdeliť do dvoch skupín. Prvá hovorí o nadštandardných vzťahoch Ruska a slovenskej vlády. „Predpokladáme, že Slovensko na čele EÚ pomôže pri urovnávaní vzťahov s Ruskou federáciou. Chceli by sme tu využiť potenciál ekonomických kontaktov a investičnej spolupráce medzi našimi krajinami,“ citovala česká verzia Sputnika Alexeja Uljukajeva, ministra ekonomického rozvoja Ruska.

Druhá množina informácií naznačuje možný konflikt medzi Slovenskom a ostatnými európskymi partnermi. „Slovenské předsednictví EU v ohrožení?“ hlása jeden titulok na Sputniku tesne po marcových voľbách. Obsah vychádza z rozhovoru s poslancom za stranu Smer-SD, Ľuboša Blahu. Ten by však len nerád rozvíjal zbytočné podozrenia. „Možno táto téma zaujíma aj ruskú verejnosť, a preto sa ich médiá pýtajú aj na slovenské predsedníctvo, ale nevidel by som v tom žiadne konšpirácie, ide o obyčajný záujem o tému,“ reaguje Ľuboš Blaha.

Slovenská informačná služba nie je jediná, ktorá zaznamenáva podobné aktivity. Pravidelne na snahy ovplyvňovať verejnú mienku upozorňuje i česká Bezpečnostní a informační služba. „Tá veľmi jasne povedala, že Rusko si tam systematicky buduje vplyvové a propagandistické štruktúry, ktoré pôsobia proti záujmom štátu,“ podotýka Milan Šuplata, spoluautor projektu antipropaganda.sk. Snahám ovplyvňovať verejnú mienku sa pred časom začali zaoberať Európska únia i NATO. Severoatlantický pakt dokonca zriadil samostatné výskumné centrum. No nejde však len o ovplyvňovanie verejnej mienky.

Trump a Hillary

Len nedávno zahraničnými médiami prebehli informácie o údajných snahách Ruska zasiahnuť aj do amerických volieb. „Donald Trump je Kremľom vnímaný ako politický spojenec, preto mu Moskvou pomáha,“ vysvetľuje Jakub Janda z českého think tanku Evropské hodnoty. Jeho slová najlepšie ilustruje samotný Sputnik. Jedna z posledných správ na tému Trump má titulok: „Trump vyhlásil, že pozve Putina do Washingtonu.“ Ďalšia sa odvoláva na magazín The National Interest, ktorý mal uviesť, že „zahraničná politika Clintonovej bude horšia ako Trumpove vyhlásenia“.

Údajná snaha zasahovať do amerických volieb však získala i rozmery poctivého škandálu. The Washington Post totiž uviedol, že Národný výbor demokratov čelil útokom ruských hackerov, ktorí mali získať informácie o kandidátoch demokratickej strany a zároveň ich materiály o kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi. Forbes dodal, že rovnaká skupina sa v minulosti snažila získať kontrolu nad mailovými kontami volebných poradcov Hillary Clintonovej.

Ruská federácia obvinenia odmietla. „Absolútne vylučujem možnosť, že by vláda či vládne agentúry boli do útoku zapojené,“ vyhlásil Kremeľ vo svojom oficiálnom stanovisku. Otázka znie, či sa podobné aktivity vyhýbajú nášmu geopriestoru. „Hackerské útoky sa dejú, no zo známych prípadov išlo hlavne o symbolické akcie,“ uzatvára Jakub Janda. Zo snahy získať citlivé údaje však bývajú obvinené i ďalšie krajiny. Pred dvomi rokmi na možnú spoluprácu medzi čínskou tajnou službou a spoločnosťou vyrábajúcou mobily Huawei či ZTE upozorňovala česká Bezpečnostní a informační služba.

Americká propaganda

Rovnako často sa ozývajú i obvinenia z propagandy na adresu Spojených štátov amerických. „Ak pod propagandou chápeme jednostranné a skreslené informácie, ktoré vyhovujú konkrétnemu subjektu, tak na Slovensku pôsobí veľmi silná propaganda, ktorá vyhovuje záujmom USA,“ hovorí Ľuboš Blaha, poslanec za Smer-SD. Podľa jeho slov síce na Slovensku pôsobia jednostranné weby s ruským rukopisom. „No je to nič v porovnaní s mainstreamovou tlačou, ktorá je vyhranene proamerická, protiruská, pravicová a neoliberálna,“ pokračuje Blaha. Malé proruské nemôže podľa poslanca konkurovať médiám. „Takže preháňať ich vplyv je zasa len prejavom protiruskej hystérie,“ uzatvára Blaha.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:14