TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prokuratúra obvinila policajného prezidenta Kovaříka, mal zmariť zásah

26.08.2021, 17:19
Autor:
redredTASRTASR
Policajný šéf Peter Kovařík mal podľa obvinenia zmariť prebiehajúci zásah na Mateja Zemana a Petra Petrova.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok policajného prezidenta Petra Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Dňa 26. augusta Krajskou prokuratúrou Bratislava bolo vznesené obvinenie prezidentovi Policajného zboru Petrovi K. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti na tom skutkovom základe, že mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými osobami Matej Z. a Peter P.," objasnil Skladan.

Podľa jeho slov bol policajný prezident zároveň vypočutý v postavení obvineného. Proti vznesenému obvineniu podal sťažnosť.

Kovařík v reakcii potvrdil, že si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. "S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal som sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA," uviedol

Prerušenie zásahu inšpekcie

Kovařík 11. augusta uviedol, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre počas zadržiavania svedkov-kajúcnikov.

Tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby.

Zároveň zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo. Odmietol obvinenia zo strany politikov o manipulovaní s obvinenými v kauze Očistec a Dobytkár.

"Všetko nech sa preverí zákonným spôsobom, a to aj činnosť ÚIS. Mám informáciu, že Santusová oklamala svojho nadriadeného a keby postupovala, ako mala, tak tu teraz nie sme," dodal policajný prezident. Keď sa Kovařík od riaditeľa Úrad inšpekčnej služby dozvedel, že zásah je zákonný, umožnil jeho dokončenie.

Úrad inšpekčnej služby koncom júla vykonal úkony v súvislosti s medializovanými kauzami. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch.

Postup kritizoval šéf prokuratúry

Šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta pred mesiacom kritizoval postup počas zadržiavania osôb podozrivých zo závažnej trestnej činnosti.

Policajný šéf mal v júli vydať vysoko neštandardný pokyn k už rozbehnutému zásahu špeciálneho tímu preverujúceho podozrenia z manipulácie svedkov veľkých káuz. Na základe Kovaříkovho rozhodnutia malo dôjsť k neobvyklej situácii.

Hlavná vyšetrovateľka prípadu Diana Santusová musela zastaviť akciu zameranú na zadržanie podozrivých, a to členov skupiny takáčovcov Csabu Dömötöra, Mateja Zemana, ako i ďalšej osoby Petra Petrova.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-13 09:39:22 - Feat.: - Title: Režiséra Romana Polanského čaká súd. Vinia ho zo znásilnenia z roku 1973
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:03