StoryEditor

Odvolaná štátna tajomníčka Kumanová: Je to rozohraná šachová partia, nikdy neboli výhrady k mojej práci

25.08.2021, 14:25
Autor:
TASRTASRmahomaho
Zuzana Kumanová hovorí, že dôvod na jej odvolanie nebol pomenovaný.

Odvolaná štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová hovorí, že nikdy neboli výhrady k jej práci. Na tlačovej konferencii uviedla, že dôvod na jej odvolanie nebol pomenovaný. 

„Odbornosť nie je na prvom mieste pri politických rozhodnutiach,“ povedala po tom, ako ju dnes vláda odvolala z funkcie na žiadosť šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej. 

​O tom, že bude odvolaná sa dozvedela v pondelok na stretnutí s Remišovou. 

"Som smutná, že odchádzam od rozrobenej práce. Beriem to ako politické rozhodnutie. Pripisujem to tomu, že je to rozohraná šachová partia, toto je len jeden ťah," dodáva. 

Kumanová tvrdí, že vo vnútrostraníckych diskusiách zastávala podľa svojich slov neutrálny postoj, no niektoré diskusie v strane Za ľudí boli podľa nej za čiarou.

Z pozície štátnej tajomníčky bola členkou predsedníctva bez hlasovacieho práva, niektoré predsedníctva boli podľa nej veľmi búrlivé. Nemyslí si, že bola odvolaná pre svoje konkrétne názory. "Zostávala som veľmi neutrálna v rozhodnutiach, ktoré sa diali na predsedníctve. Nemala som hlasovacie právo, ale niektoré skutky a formulácie, a diskusie sú naozaj za čiarou," poznamenala.

Teší ju podpora

Mrzí ju, že pri politických rozhodnutiach nie je odbornosť na prvom mieste. "Je to výsledok dohody a koaličného rozhodnutia, a rozhodnutia Veroniky Remišovej," zdôraznila Kumanová. Teší ju podpora a list, ktorým sa rómske osobnosti obrátili na premiéra Eduarda Hegera.

"Za deväť mesiacov sa nám podarilo jednak ukončiť výzvu a začať implementáciu projektov na kultúrno-kreatívne centrá, jednak rozbehnúť výzvu na regionálnu kultúru," spresnila s tým, že mala na starosti aj štátny jazyk a národnostné menšiny.

Podieľala sa tiež na príprave strategických dokumentov. Kumanová ešte nevie, kde bude profesijne ďalej pôsobiť, má podľa svojich slov niekoľko pracovných ponúk, ponúkajú jej participáciu na rôznych projektoch.

Kumanová sa v rámci rezortu venovala prioritne menšinovej a regionálnej kultúre. Vo funkcii ju nahradí bývalá poslankyňa Za ľudí Viera Leščáková. 

Šéfka Za ľudí tento krok komentovala tým, že rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky ministerstva kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí.

Kritika od Kolíkovej frakcie

Návrh personálnej zmeny kritizovala frakcia okolo Márie Kolíkovej, odvolanie vníma ako trest za to, že Kumanová podporovala zvolanie mimoriadneho snemu strany. Poukazuje tiež na doterajšie nulové skúsenosti Leščákovej v oblasti kultúry.

"Je to rozhodnutie, ktoré považujem za nešťastné. Preto som sa ani nechcela zúčastňovať na tejto časti rokovania vlády," povedala Kolíková po rokovaní vlády.

Kolíková dodala, že je presvedčená, že jediný dôvod na odvolanie Zuzany Kumanovej, sú mocenské boje v rámci strany.

Remišová naopak tvrdí, že Leščáková má svojimi skúsenosťami z oblasti školstva podporiť aktivity na zvýšenie edukačného rozmeru kultúry.

Matovič nechce vstupovať do nominácie

Minister financií a šéf vládneho OĽaNO Igor Matovič situáciu komentoval s tým, že jednu šikovnú ženu strieda druhá. 

"Pani Kumanovú mám rád, myslím si, že je to veľmi šikovný človek, ale rovnako musím povedať, že mám rád Vierku Leščákovú, takže si myslím, že veľmi dobrú štátnu tajomníčku strieda veľmi dobrá štátna tajomníčka,“ povedal Matovič.

Zdôraznil, že nebude vstupovať do nominácie strany Za ľudí a rozhodnutia jej predsedníčky Remišovej, ktorá výmenu iniciovala.

"Koaličná dohoda hovorí jasne o tom, že si nekádrujeme navzájom nominácie,“ upozornil Matovič. Dodal, že personálnu zmenu odsúhlasili všetci prítomní ministri na vláde.

O politických nomináciách, ktoré sú v právomoci strany Za ľudí, hovorila v súvislosti so zmenou svojej štátnej tajomníčky pred i po rokovaní vlády aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Odmietla súčasne špekulovať o kontexte personálnej výmeny. "Nebudem sa miešať do vnútrostraníckej témy strany Za ľudí,“ zdôraznila.

01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-24 15:04:32 - Feat.: - Title: Čo vláda o RTVS zabudla povedať 03 - Modified: 2024-04-24 10:56:07 - Feat.: - Title: STVR namiesto RTVS. Vláda dnes schválila kontroverzný Šimkovičovej zákon 04 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:24