Reuters
StoryEditor

Mikulcov rezort k prípadnej migračnej vlne: Pre krízové scenáre máme plány

25.08.2021, 13:32
Autor:
TASRTASR
Aktuálne sa na vnútorných hraniciach vykonávajú kontroly dodržiavania karanténnych opatrení, pri ktorých sa policajti zameriavajú aj na oblasť sekundárnej nelegálnej migrácie.

V prípade výskytu krízových scenárov majú zložky rezortu vnútra spracované typové plány pre prípadné znovuzavedenie hraničných kontrol na vnútorných hraniciach, ktoré riešia aj personálne a materiálne zabezpečenie.

Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra v súvislosti s otázkami o pripravenosti Slovenska na prípadnú ďalšiu vlnu migrácie.

"MV SR má v súčasnosti dostatok vlastných kapacít, okrem toho pohyb výrazne zvýšeného počtu osôb smerom k slovenským hraniciam by nebol otázkou náhleho prekvapenia, ale udalosťou, ktorej trvanie je záležitosťou niekoľkých týždňov až mesiacov," skonštatovala Paulenová.

Ministerstvo tiež pripomenulo, že aktuálne sa na vnútorných hraniciach vykonávajú kontroly dodržiavania karanténnych opatrení, pri ktorých sa policajti zameriavajú aj na oblasť sekundárnej nelegálnej migrácie.

Situáciu na vonkajšej hranici Európskej únie s Ukrajinou Slovensko podľa ministerstva neustále monitoruje a vyhodnocuje. "Celkovo je oblasť kontroly vonkajších hraníc monitorovaná agentúrou Frontex," dodali.

V oblasti migrácie a zabezpečenia slovenských hraníc spolupracuje s európskymi krajinami. Policajti sú aktuálne nasadení v spoločných operáciách v Litve, Grécku, Španielsku, bilaterálne SR pravidelne vysiela policajtov do Severného Macedónska.

"V prípade sekundárnej migrácie spolupracujeme aktuálne s Maďarskom pri kontrole vo vlakoch už na maďarskom území a s Rakúskom pri riešení prevádzačstva," priblížila Paulenová.

Slovenská republika sa tiež aktívne podieľa na materiálnej pomoci krajinám, kde je nelegálna migrácia na vzostupe, respektíve vykazuje neustále vysoké čísla. Ide napríklad o Grécko, Severné Macedónsko či Litvu.

Novú Migračnú politiku Slovenska s výhľadom do roku 2025 vláda zatiaľ neschválila, mala byť predmetom koaličnej rady. "Migračný úrad MV SR nemá bližšie informácie o tom, kedy sa vláda rozhodne pokračovať v prerušenom rokovaní o migračnej politike SR," poznamenal rezort.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:13