TASR/Dano Veselský
StoryEditor

SaS trvá na daňovej brzde, OĽANO verí,že koalícia sa dohodne do začiatku schôdze

23.08.2021, 15:02
Autor:
TASRTASR
SaS plánuje podporiť novelu zákona v prípade, ak bude súčasťou dohody o dlhovej brzde aj dohoda o daňovej brzde.

Novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa týka zavedenia limitu verejných výdavkov. SaS však trvá na tom, aby jej súčasťou bola aj daňová brzda. Koalícia sa na tomto bode zatiaľ nedohodla.

Poslanci by pritom o právnej norme mohli definitívne rozhodovať už v septembri. OĽANO verí, že koaliční partneri sa do začiatku schôdze dohodnú.

​SaS plánuje podporiť novelu zákona v prípade, ak bude súčasťou dohody o dlhovej brzde aj dohoda o daňovej brzde.

"Dohoda v koalícii o danej téme stále nie. Naďalej považujeme za kľúčové, aby súčasťou novely bola aj daňová brzda a bez jej premietnutia do zákona o rozpočtovej zodpovednosti nebudeme hlasovať," zdôraznil predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Hnutie OĽANO zároveň potvrdilo, že rokovania o tejto téme momentálne prebiehajú. "Dôležité je pripomenúť, že zákon o výdavkových limitoch, s ktorým počíta ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, je jednou z podmienok na čerpanie finančných zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti SR. Blížime sa už k termínu, keď bude musieť byť tento záväzok naplnený," podotkol mediálny tím OĽANO. Hnutie preto verí, že v koalícii nájdu dohodu do začiatku schôdze parlamentu.

Strana Za ľudí podporuje novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Tvrdí, že je na nej dohoda v rámci koalície. "No zároveň musíme vyriešiť posledný bod, a to daňovú brzdu, na ktorej ešte v rámci koalície nemáme dohodu," priblížilo pre TASR tlačové oddelenie strany. Hnutie Sme rodina dodalo, že to bolo témou na koaličnej rade, ale dohoda zatiaľ nepadla žiadna.

Novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorá je v druhom čítaní, sa v parlamente už viackrát presúvala. Rokovanie o nej poznačili nezhody medzi koaličnými partnermi. Rozhodnúť by o nej poslanci mohli na riadnej septembrovej schôdzi.

Zmeny v zákone o rozpočtovej zodpovednosti sa týkajú zavedenia limitu verejných výdavkov. Zároveň sa navrhuje naviazať horný limit dlhu verejnej správy na čistý dlh verejnej správy, a z toho dôvodu sa navrhuje tiež upraviť sankčné pásma dlhovej brzdy a opatrenia, ktoré sa majú prijať pri dosiahnutí konkrétneho sankčného pásma.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:42