StoryEditor

Poslanci navrhujú okresať vlastnú imunitu

09.04.2003, 00:00

Na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu sa budú poslanci zaoberať návrhom na obmedzenie vlastnej imunity. Poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ) totiž predložil návrh ústavného zákona, ktorý by mal obmedziť ochranu poslancov a zúžiť možnosti na jej zneužitie. Naposledy sa o okresaní poslaneckej imunity hlasovalo pri novelizácii Ústavy SR v roku 2001, vtedy túto myšlienku podporilo 16 zákonodarcov. Na zmenu ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov, koalícia disponuje len 78 hlasmi. "Poslanci hovoria o inej politickej kultúre," naznačuje šancu na úspech novely Galbavý, ktorý súčasnú úpravu považuje za pozostatok komunistického režimu. Poslanci by podľa neho mali byť chránení, ale nie nadštandardne. Imunita by sa mala týkať len aktivít priamo súvisiacich s výkonom ich mandátu. Súhlas parlamentu na trestné stíhanie poslanca nebude potrebný, ak sa tento, napr., dopustí dopravného priestupku. Parlament bude rozhodovať o vydaní poslanca len v prípade vzatia do vyšetrovacej väzby. Aby nebolo možné zúženie imunity zneužiť, navrhuje Galbavý, aby nebolo možné vziať poslanca do väzby bez súhlasu národnej rady, trestné stíhanie však bude môcť pokračovať.
Na tejto schôdzi sa budú poslanci zaoberať aj správou Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR o výsledku zistení výboru pri prerokovaní žiadosti okresnej prokurátorky Okresnej prokuratúry vo Zvolene z 24. februára o vydanie súhlasu na trestné stíhanie poslanca HZDS Viliama Soboňu. Podľa žiadosti sa Soboňa v čase, keď pôsobil vo funkcii riaditeľa sliačskych kúpeľov dopustil podvodu a zneužívania informácií v obchodnom styku. Soboňa obvinenia odmieta. Mandátový výbor má zistiť, či sú dôvody na to, aby nebol vydaný súhlas na trestné stíhanie. V prípade, že poslanci prípadný návrh na zbavenie imunity zamietnu, počas trvania poslaneckého mandátu V. Soboňu nebude možné ho trestne stíhať. Ak by prešla Galbavého novela, poslanci by o podobnej záležitosti vôbec nerokovali.
Žiadosti o zbavenie imunity sa doteraz týkali týchto poslancov
rok*poslanec*klub*bol zbavený imunity?
1999*Gustáv Krajči*HZDS*zbavený
1999*Peter Ďuračka*SDK*nie (+)
1999 -- 2000*Ivan Lexa*HZDS opakovane zbavený
2000*Víťazoslav Moric*SNS*zbavený
2001*Gustáv Krajči*HZDS*zbavený
(+) Nakoniec nebol zbavovaný imunity, lebo štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Ivan Rosival sa vrátil do parlamentných lavíc.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:40