StoryEditor

Odborníčka pre HN: Adela Vinczeová s manželom môžu adopcie spopularizovať

18.08.2021, 00:00
Natália Blahová o pobyte v detských domovoch: Bol to asi môj najdesivejší zážitok. Mysleli sme si, že spia.

Počet detí v detských domovoch neklesá, práve naopak. O tých najmenších sa na Slovensku zo zákona už roky starajú tzv. profi rodičia. V Česku sa rozhodli zrušiť dojčenské ústavy len pred pár týždňami, realizácia schváleného zákona však bude trvať ešte roky. O tom, aké je pre dieťa stresujúce vyrastať v ústavných zariadeniach, sa HN rozprávali s bývalou poslankyňou NR SR a dlhoročnou odborníčkou mimovládnej organizácie Asociácie náhradných rodín Natáliou Blahovou.

Dieťa má vyrastať v normálnej rodine. Ale veľa detí by bez dojčenského ústavu vôbec neprežilo. Ich zrušenie by bola absolútna chyba. To boli slová českých politikov, ktorí boli proti zrušeniu dojčenských ústavov. Čo by ste im odkázali?
Aby počúvali odborníkov. Je paradoxom, že taká psychologická veľmoc, akou je Česko, politickým rozhodnutím ignorovala vedecké zistenia vlastných velikánov. Profesor Matějček a Langmeier už v päťdesiatych rokoch minulého storočia prišli s priekopníckym dielom o psychickej deprivácii. V dlhodobom výskume sledovali deti, ktoré vyrastali v ústavných zariadeniach a zistili, že ak boli tomuto prostrediu vystavené v čase raného detstva, malo to na celý ich ďalší život mnohokrát až devastačný vplyv. Nedostatok lásky a istoty spôsobil závažné zmeny v ich duševnom vývoji a dokonca aj vo fyziológii mozgu, ktoré sa už nedali dobehnúť ani napraviť. Tieto vedecké zistenia sú známe celému svetu.

Napriek tomu im to trvalo roky...
Spomínam si, že približne pred desiatimi rokmi som bola v Prahe na konferencii k zmene zákona o sociálnoprávnej ochrane detí. Už vtedy mali českí kolegovia v novele zakomponované profesionálne pestúnske rodiny, ktoré mali kvalitatívne úplne iným spôsobom nahradiť „kojeňáky“. Čerpali zo skúseností iných krajín, kde maličké deti do ústavu jednoducho nedávajú. Odborníci vedeli, že to funguje, že je to v prospech detí a vedeli, ako to zrealizovať. Bohužiaľ, aj napriek tomu za tých uplynulých desať rokov kvôli politickým rozhodnutiam utrpeli stovky detí vážne poškodenie.

Dnes im môžem odkázať len toľko, že to bol príliš dlhý boj. A všetka česť tým, ktorí naň nerezignovali. Lebo aj v tejto chvíli sa možno niekde narodilo dieťatko, o ktoré sa rodičia nemôžu alebo nechcú starať. No i napriek tomu môže zažiť láskavú náruč, pozornosť a lásku.

Podľa exministerky Tomanovej sú klasické detské domovy lepšie, lebo „sa dá lepšie skontrolovať každý jeden jogurt, či nie je pokazený“. Takto vám pred rokmi oponovala, keď ste podávali pozmeňujúci návrh o tom, že deti do 6 rokov nesmú vyrastať v detských domovoch, ale iba v rodinách. Čo sa dá na takýto argument povedať?
Myslím si, že som argumentovala podobne ako pred chvíľou. Profesionálne rodičovstvo bolo zavedené preto, že vedecké štúdie z oblasti detskej a vývinovej psychológie nespochybniteľne dokázali, že ak malé dieťa vyrastá bez svojej kľúčovej vzťahovej osoby, jeho neistota a strach sa významne podpíšu pod celý jeho ďalší život a zdevastujú potenciál, ktorý v človeku pôvodne bol. Počítačovým tomografom boli dokonca preukázané viditeľné zmeny na mozgu týchto detí....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:32