StoryEditor

Radičová pre HNtelevíziu: Nečudujme sa, že Slováci neveria vedcom. Môže za to konkrétny spúšťač

17.08.2021, 18:44
Pozrite si rozhovor s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou v HNtelevízii.

Máme po prvej očkovacej lotérii, ktorú nikto nevyhral a ľudia ostali nahnevaní z pravidiel a z toho prevedenia. Čo na to hovoríte?

Predovšetkým si asi zadefinujme, že tu máme pandémiu a s touto vetou sa zhodujú štyri pätiny Slovenska a súhlasia s ňou. Áno, jedna pätina má problém, má problém sa aj očkovať. Odmietajú to veľmi rezolútne a zásadne, no nie je to skupina, ktorá by bola prekvapujúca. Dokonca by som povedala, že pre Slovenskú republiku je pozitívna správa, že je to len jedna pätina. V tejto atmosfére, ktorú prežívame, si väčšina z nás želá asi to isté, vrátiť deti do škôl, vrátiť študentov na univerzity, rozbehnúť späť svoje prevádzky, mať normálny výkon zamestnania a tak trošku začať normálnejšie žiť. A či sa k tomu pridá nejaká lotéria alebo nie, to je pre mňa, verte mi, nepodstatné.

Má podľa vás lotéria zmysel?

Môže mať aj nemusí mať. Nik nevie odmerať efekt lotérie, lebo beží popri iných opatreniach. Vedeli by ste to odmerať, keby to bola súčasť kampane niekde na začiatku, keď sa spúšťala očkovacia kampaň. Dnes to vieme nejak len odhadovať. Národná banka Slovenska urobila istý odhad, koľko nových zaočkovaných by musela priniesť lotéria, aby ten vklad mal nejaký zmysel. Nebudem zastierať, že považujem tú sumu, ktorá išla do lotérie, za oveľa podstatnejšiu pre tých, ktorí to ťahali a ťahajú v sociálnych zariadeniach. Myslím zdravotníkov, zdravotné sestry, lekárov, ale aj každodenné prevádzky, ktoré zabezpečovali to, že sme mohli byť online, že sme mali elektrinu, že sme mali odvoz smetí a podobne. V súčasnosti, keď nám rastie deficit a dlh, ktoré kladieme na plecia našich detí, by som určite zvažovala, či toto je efektívny spôsob vynaloženia peňazí. A keď už lotéria, tak viete ten spôsob, ako je zorganizovaná, je úplne cez kopirák súťaže, ktorú robí rádio Expres už roky. Zavolajú vám, musíte povedať heslo a vyhrávate. Len tam ide o menšie sumy. Tu je na mieste otázka, či svojim spôsobom toto nie je dehonestá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. máj 2024 10:18