StoryEditor

Kažimír vypovedal na NAKA: Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti

17.08.2021, 11:46
Autor:
TASRTASR
Petra Kažimíra vyzvali na odchod z funkcie koaliční poslanci.

Do bratislavského sídla Národnej kriminálnej agentúry prišiel vypovedať guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Na Prezídium Policajného zboru prišiel dopoludnia a odišiel krátko popoludní. 

„Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode. Uviedol, že bol predvolaný ako svedok.

Výsluch guvernéra Národnej banky Slovenska  budú hodnotiť orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Uviedol to jeho právny zástupca Ondrej Mularčík.

Priblížil, že výsluch prebehol štandardne a korektne. „Zodpovedal na všetky otázky, ktoré mu boli položené,“ zdôraznil Mularčík.

Kažimír upozornil, že vo svedeckej výpovedi sa musel vyjadriť k veľa skutočnostiam. „Mrzí ma, že takéto podozrenia zo zlyhania niektorých ľudí kazia obraz nielen o mojej práci, ale aj ľudí na ministerstve financií,“ podotkol. Neprijíma interpretáciu, že sa na rezorte financií počas jeho pôsobenia vybavovali veci za úplatky.

Kažimíra vyzval minulý týždeň na odchod z funkcie guvernéra NBS predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

​Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií. K výzve sa neskôr pridal aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

"Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov," reagoval vtedy Kažimír.

V rámci augustovej akcie Mýtnik III bol okrem iných obvinený aj bývalý štátny tajomník na MF SR Radko Kuruc. „Vzhľadom k tomu, čo som čítal v médiách, je pre mňa ťažké uveriť, že by bol vinný. Aj vzhľadom k tomu, že veľmi dobre viem, aké mal kompetencie,“ povedal Kažimír.

Obvinenia sa v tomto prípade týkajú korupčnej trestnej činnosti, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Medzi obvinenými je aj bývalá prezidentka FS Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala k skutku.

Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav Výboh aj bývalý šéf FS František Imrecze. Na Výboha vydali medzinárodný aj európsky zatykač.

​Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica (Smer-SD) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD).

Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:15