StoryEditor

Tragédia v detskom tábore na Turci: Blesk zabil malého chlapca

17.08.2021, 09:16
Autor:
redredTASRTASR
Viaceré deti utrpeli počas noci zranenia, stanový tábor zničila veterná kalamita.

V letnom detskom tábore v katastri Turčeka v okrese Turčianske Teplice v noci na utorok zomrelo na následky zranení, ktoré utrpelo za presne nezistených okolností, dieťa. Ďalšie sa zranili. Informovala o tom žilinská krajská polícia na sociálnej sieti.

 K zraneniu viacerých detí došlo podľa polície za doposiaľ presne nezistených okolností. "Jedno dieťa utrpelo zranenia, ktorým, žiaľ, podľahlo. Na miesto boli ihneď vyslané všetky dostupné policajné hliadky aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline," uviedli policajti.

Polícia v súčasnosti vykonáva všetky potrebné prvotné procesné úkony s cieľom zdokumentovania skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku. "Vzhľadom na citlivosť prípadu nebudeme poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania," dodali policajti.

Reakcie ministrov a premiéra

Minister školstva Branislav Gröhling následne doplnil, že zabíjať mal v tábore blesk. "Boli sme informovaní, že v tábore v Turčeku po zásahu blesku zomrel sedemročný chlapec. Je to obrovská tragédia. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým," napísal minister.

"Je to nevýslovná tragédia, pozostalým vyjadrujem moju úprimnú a hlbokú sústrasť. Na mieste sú okrem záchranných zložiek prítomné aj intervenčné tímy policajných a hasičských psychológov," reagoval minister vnútra Roman Mikulec.

Premiér Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým dieťaťa, ktoré po búrke zomrelo v detskom tábore v Turčeku. Zraneným deťom poprial skoré uzdravenie.

"Tragédia v detskom tábore Turček zasiahla Slovensko. Vyhasnutie ľudského života je vždy bolestivé, obzvlášť, ak ide o dieťa," skonštatoval na sociálnej sieti.

Premiér verí, že všetky zranené deti budú časom v poriadku. Zaželal im skoré uzdravenie.

V tábore vyčíňalo počasie

V dôsledku víchrice sa zranilo ďalších sedem detí, potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

"Môžem potvrdiť, že sme krátko po polnoci prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti," uviedla Krčová.

Išlo podľa nej o ťažšie dostupný terén s popadanými stromami, preto bol zásah koordinovaný s hasičmi aj políciou. "Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí," ozrejmila s tým, že viac informácií vzhľadom na to, že ide o maloleté osoby, nemôže poskytnúť.

Zranené deti ošetrovali vo viacerých nemocniciach

Zdravotný stav je stabilizovaný. Piate je mimo ohrozenia života. Potvrdili to hovorkyne nemocníc v Martine a Žiari nad Hronom, v ktorých pacientov hospitalizovali.

Ďalšie dve deti ošetrili na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, následne ich prepustili do domácej liečby.

Ako priblížila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Jana Fedáková, do nemocnice v Žiari nad Hronom prijali na hospitalizáciu štyroch pacientov. "Našťastie utrpeli iba ľahké zranenia a ich zdravotný stav je stabilizovaný," povedala.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová uviedla, že jedno dieťa hospitalizovali na klinike detí a dorastu. "Momentálne je mimo ohrozenia života," dodala.

Pomáhali hasiči

Ako doplnili hasiči, veterná kalamita úplne zničila stanový tábor. Nachádzalo sa v ňom 104 detí.  Hasiči poskytli zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do opatery záchrannej zdravotnej službe. Tá transportovala deti na ďalšie ošetrenie do nemocníc.

Ostatné deti pozvážali hasičskou technikou do budovy neďalekého kláštora, kde dostali dočasné ubytovanie. „Na miesto bola privolaná polícia,“ dodal Kypus.

Následky veternej kalamity v súčasnosti odstraňujú. Postihnutým osobám poskytujú krízovú intervenciu. Zasahovali hasiči zo staníc v Turčianskych Tepliciach, Martine a Žiline, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Turček a Sučany.

01 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 02 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 05 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:49