TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prokurátor opiera obžalobu aj o krivé svedectvo Dömötöra, obhajuje sa Kováčik

12.08.2021, 08:55
Autor:
redredTASRTASR
Na súde prebieha proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

Prokurátor opiera obžalobu aj o krivé svedectvo Csabu Dömötöra. Poukázal na to obžalovaný Dušan Kováčik po štvrtkovej výpovedi spomínaného svedka pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Hlavné pojednávanie s Kováčikom bude pokračovať v piatok od 9.00 hod.

„Krivá výpoveď pána svedka Csabu Dömötöra je súčasťou môjho spisu, pričom samotný prokurátor opiera obžalobu aj o túto výpoveď,“ uviedol bývalý špeciálny prokurátor, ktorý čelí obžalobe z viacerých trestných činov.

Dömötör bol podmienečne odsúdený za krivú výpoveď o tom, že s Matejom Z. priviezli úplatok 100-tisíc eur Ľudovítovi Makóovi a Františkovi Böhmovi. „Nepravda v mojej výpovedi konkrétne spočívala v tom, že som uvádzal, že som videl do reštaurácie Towers a že som videl aj peniaze. To ostatné, čo som vypovedal, sa však skutočne stalo,“ ozrejmil Dömötör.

Svedok pred súdom tvrdil, že „operatívec“ NAKA Ján Kaľavský vedel, o čom príde vypovedať, keďže mal komunikovať s Petrom P., ktorý mal Dömötöra na krivú výpoveď naviesť.

„Uvedené nasvedčuje tomu, že aj vyšetrovatelia mali vedomosť o skutočnostiach, o ktorých má svedok vypovedať,“ dodal Kováčik.

Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Proces s Dušanom Kováčikom 15:41 Sudkyňa prerušila pojednávanie Sudkyňa prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať sa bude v piatok od 9.00 hod. 14:50 Prokurátor Šúrek sa vyjadril aj k prítomnosti Roberta Fica v pojednávacej miestnosti. „Je právo každého človeka zúčastniť sa verejného súdneho procesu,“ povedal prokurátor. 13:34 Sudkyňa vyhlásila prestávku. Pojednávanie bude pokračovať o 14.00 hod. 12:50 Neprítomnosť niekdajšieho člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana považuje šéf Smeru Robert Fico za frašku. "Nie je možné ospravedlniť neprítomnosť svedka, keď všetci dobre vedia, že je neprítomný preto, lebo polícia mu umožnila ujsť. Veď policajný zákrok bol vedený voči nemu, mal byť zadržaný," skonštatoval Fico pred novinármi pri svojom odchode z pojednávania. 12:33 Súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračuje po prestávke. Čítať sa budú listinné dôkazy. 11:45 "Buocik vypovedal, že videl Mateja Zemana dvakrát v jednom týždni v kaviarni diskutovať s ďalšou osobou. Bol som zarazený, že čo tam Zeman vôbec robí," hovorí. 11:40 Podnikateľ Ján Buocik na súde vypovedal, že mal tušenie, kto je Matej Zeman. "Vedel som, kto to je a mal som z neho strach," povedal. 10:50 "Výpoveď Dömötöra jasne preukázala manipulácie s trestnými konaniami, je to výsmech. Je to jednoducho fraška celé toto pojednávanie a táto trestná vec voči Dušanovi Kováčikovi," skonštatoval Fico, ktorý hovorí, že sa preukázal kontakt vyšetrovateľov s ľuďmi manipulujúcimi výpovede.

10:47 Je to fraška, je to výsmech celé toto pojdenávanie voči Dušanovi Kováčikovi, povedal Fico. 10:46 Fico tvrdí, že svedok potvrdil, že existujú prepojenia na vyšetrovateľov. 10:26 Chodieval som s Matejom Zemanom na rôzne miesta, peniaze v reštaurácii Towers sme prevzali však len jedenkrát, povedal Dömötör.
10:02 Neviem sa vyjadriť, či bol Peter Petrov v kontakte aj s Matejom Zemanom, povedal Dömötör na súde. 10:01 Dömötör tvrdí, že nemá vedomosť, kde sa momentálne nachádza Peter Petrov, ktorý je na úteku. 09:56 Dömötör potvrdil, že jedenkrát komunikoval s vyšetrovateľom Kaľavským. 09:54 Na súde vypovedá svedok Csaba Dömötör. Potvrdil, že pozná Mateja Zemana, ktorý je momentálne na úteku. 09:44 Fico hovorí o fraške a komplote Fico sa vyjadril, že proces s Kováčikom považuje za frašku a hovorí o komplote voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi. Obvinenia voči bývalým vysokopostaveným funkcionárom považuje za vykonštruované. Cieľom je podľa neho prenasledovanie súčasnej opozície. Tiež sa vyjadril k výpovediam spolupracujúcich obvinených takzvaných kajúcnikov exšéfa daniarov Františka Imreczeho a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorí tvrdia, že im oligarchovia k ich platu ešte pridávali tisíce eur mesačne. V prvom prípade mal doplácať Jozef Brhel, v druhom Norbert Bödör. "Nikto nikomu nič nedorovnával, sú to obyčajné výmysly," povedal k tomu Fico. Viac sa o Ficových vyjadreniach pred začatím procesu dočítate tu. 09:43 V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký ešte v júli podotkol, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan Kováčika. Za to mal vtedajší špeciálny prokurátor zinkasovať 50-tisíc eur. Hovoril o tom aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. 09:43 Prišiel sa pozrieť aj Fico Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku aj dnes. Počas ôsmeho pojednávacieho dňa by mali vypovedať dvaja svedkovia, Csaba Dömötör a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Samosudkyňa by sa mala zaoberať aj žiadosťou Dušana Kováčika o prepustenie z väzby. Medzi verejnosťou, ktorá prišla na hlavné pojednávanie, sa nachádza aj šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:32