StoryEditor

Čižnár: Nebol som odkázaný na úplatky. Ak by ma niekto oslovil, vedel by, že z kancelárie už neodíde

11.08.2021, 12:50
Autor:
mahomahoTASRTASR
Jaromír Čižnár tvrdí, že sa počas svojho pôsobenia na generálnej prokuratúre nestretol s tým, že by mu niekto ponúkol úplatok.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár v stredu vypovedal v procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

Kováčika označil za človeka s dobrým srdcom. Ich vzájomný vzťah bol podľa neho priateľský. 

​Sťažnosť by podal

Čižnár pred súdom uviedol, že sa Kováčika pýtal, prečo nepodal sťažnosť voči prepusteniu bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. "Ja by som ju podal," uviedol.

Kováčik je obvinený z toho, že mal dostať úplatok za prepustenie Kudličku. 

Čižnár zároveň povedal, že nemá vedomosť o pokyne na nepodanie sťažnosti voči prepusteniu, ktorý by spĺňal zákonné náležitosti.

„Keby aj spĺňal všetky náležitosti, pani doktorka Godžová ho nesmela rešpektovať z jediného dôvodu, lebo je uvedený medzi negatívnymi pokynmi a jeho rešpektovaním by porušila zákon,“ zdôraznil bývalý generálny prokurátor.

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde ešte v júli potvrdila, že od Kováčika dostala pokyn nepodať proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie sťažnosť.

"Nebol som odkázaný na úplatky"

"Viete, kto o tom rozhoduje? Tá pani, ktorá sedí vo vnútri. Ako sa ma to môžete pýtať?" odpovedal Čižnár pri odchode zo súdu na otázku novinárov, čo hovorí na to, že mal Kováčik zobrať úplatok.

"Ja som pri tom nebol," dodal s tým, že ak by zistil v tom čase porušenie zákona, tak by konal. 

Bývalý generálny prokurátor zároveň odmietol, že by sa poznal s kajúcnikom Ľudovítom Makóom. "V živote som ho nestretol," reagoval.

Ku korupčným kauzám sa vyjadrí, až keď budú právoplatné ukončené. Tvrdí, že počas svojho pôsobenia na generálnej prokuratúre sa nestretol s tým, že by mu niekto ponúkol úplatok.

"Mňa sa báli uplácať. Nikdy som nezobral úplatok. Nikdy ma nikto neoslovil s tým, že by niečo ponúkal. Vedel, že by z tej kancelárie už neodišiel," zdôraznil s tým, že nebol odkázaný na úplatky. 

01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:38