Šéf SNS Andrej DankoHN/Peter Mayer
StoryEditor

Vláda schválila nového šéfa SIS. Bude ním Dankov človek

30.06.2016, 12:02
Autor:
TASRTASR

Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) má byť Anton Šafárik. Vo funkcii tak nahradí Jána Valka.

Personálnu výmenu dnes odobrila vláda.

Návrh na jeho menovanie teraz premiér Robert Fico (Smer-SD) predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Súčasný šéf SIS požiadal o uvoľnenie z funkcie. Šafárika navrhla SNS na čele s predsedom Andrejom Dankom.

"Nemal by to byť policajt"

Podľa bývalého riaditeľa rozviedky SIS Igora Cibulu od riaditeľa SIS sa očakávajú predovšetkým manažérske schopnosti a koncepčná rozhľadenosť v problematike strategického zamerania spravodajskej činnosti. Musí sa orientovať v naliehavosti bezpečnostných rizík, ktoré ohrozujú základné záujmy štátu.

Podľa jeho slov bude dôležité to, kto obsadí kľúčový post námestníka riaditeľa SIS, ktorému podlieha operatíva služby.

"Nemal by to byť policajt, ale človek z profesionálneho prostredia spravodajskej komunity, pretože on zodpovedá za každodenný režim operatívy, koordináciu spravodajských operácií a profesionálnu kontrolu aktivít jednotlivých útvarov. Tento človek je 'pravá ruka' šéfa spravodajcov, a preto by mal mať bohaté skúsenosti so špecifikami fungovania kontrarozviedky i rozviedky," objasnil Cibula.

"Nekompetentné pochybnosti"

"Považujem za nekompetentné pochybnosti, že k striedaniu stráží na poste riaditeľa SIS dochádza práve v čase, keď Slovensko preberá na seba zodpovednosť za predsedníctvo v Európskej únii. SIS s políciou budú zabezpečovať bezpečnostnú ochranu podujatí EÚ na Slovensku, na čo sa už dlhodobo pripravovali. Tieto úlohy riadia kompetentní funkcionári na odbornej úrovni, takže si myslím, že ich nový riaditeľ SIS nebude vymieňať, ako to býva na Slovensku zvykom," zdôraznil Cibula.

01 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 02 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:37