Eduard Kukan a Ivan ŠtefanecTASR
StoryEditor

Čo naši europoslanci hovoria na brexit? Pozrite si ich odpovede

24.06.2016, 19:57

Eduard Kukan (SDKÚ-DS)

Výsledky referenda v Spojenom kráľovstve treba rešpektovať, bola to slobodná vôľa občanov. Osobne som z tohto výsledku hlboko rozčarovaný a sklamaný. Bol som vždy presvedčený, že členstvo Veľkej Británie v Európskej únii bolo prínosom pre obe strany, aj keď občas vznikali problémy. Rozhodnutie vystúpiť z únie spôsobí mnoho škôd a problémov pre EÚ, ale aj pre samotné Spojené kráľovstvo. Bude to mať veľa negatívnych dopadov na ďalšie členské štáty únie, v ktorých sú silné euroskeptické politické skupiny. Povzbudí to premýšľanie tých, ktorí si myslia, že aj v ich krajine má byť zorganizované referendum. Skomplikuje to život celej Európe a myslím si, že Angličania budú z tohto rozhodnutia v budúcnosti trpko sklamaní a oľutujú ho.

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS)

Európska únia je úniou slobodných krajín a slobodných občanov. Rešpektujem výsledok referenda v Británii. Znamená to oslabenie Európskej únie, ale integrácia bude určite pokračovať. Skôr je to zlá správa pre Veľkú Britániu. Obávam sa, že je to začiatok jej rozpadu. Európska únia a jej inštitúcie majú jasný proces a pravidlá vystúpenia štátov. Momentálne je dôležité, ako sa k tomuto procesu postavia britskí predstavitelia. Ako si oni predstavujú ďalšie fungovanie krajiny. V únii sme pripravení rešpektovať slobodné vyjadrenie ľudí ale s ohľadom na pravidlá, ktoré máme v inštitúcii schválené. Táto téma sa určite bude prejednávať počas slovenského predsedníctva, všetci sa tým budeme viac zaoberať. Je dôležité, aby sme ďalej pokračovali v európskej spolupráci a búrali bariéry v európskom priestore, ktoré stále existujú. V odstraňovaní bariér vidím najväčší prospech pre našich ľudí.

Boris Zala (SMER-SD)

Myslím si, že výsledok referenda je najmä vec britských občanov, ich rozhodnutie. Z pohľadu Európskej únie je odchod Veľkej Británie memento pre každého premiéra, aby sa nezahrával s referendom. Pre samotnú úniu je to výzva, aby sa zomkla tesnejšie a pokračovala na kontinente v integrácii. Pre Slovensko to predstavuje apel, aby bolo súčasť tohto procesu. Myslím, že táto situácia na najbližších päť rokov rozpúta intenzívnejší zápas proeurópskych a protieurópskych síl.

Jana Žitňanská (NOVA)

Podľa mňa je to pre Európu zlá správa. Veľká Británia bude v Európskej únii chýbať. Briti boli tí, ktorí sa veľakrát snažili o rozumnú reformu, brzdili rôzne zbytočné regulácie. Bez nich únia nebude to, čo bývala. Otázkou je, čo bude ďalej. Rôzne hlasy z rôznych členských štátov hovoria o tom, že je potrebné brať si príklad od Britov. Obávam sa, že aj pre Slovensko je to veľmi zlá správa. Keď sme súčasťou takéhoto celku, ktorý nie je dokonalý, máme možnosť ovplyvniť ho. A keď Európska únia nebude, myslím si, že Slovensko na to doplatí. Je mi ľúto, že v tejto kampani sa používali rôzne mýty a polopravdy, na to aby sa ľuďom podsunulo niečo, čo nie je pravda. A oni aj na základe takýchto rôznych informácií rozhodli tak, ako rozhodli. Ešte včera som bola presvedčená, že hoci to bude tesné, tak sa Briti rozhodnú zostať v únii. Dnes si môžeme už len priať, aby sa únia z toho poučila. A možno odkazom na Veľkú Britániu sa snažila formovať úniu tak, aby sa v nej členské štáty cítili dobre. Z tých všetkých argumentov a debát, ktoré som mala možnosť si vypočuť, sa prikláňam k tomu, že Briti na toto rozhodnutie doplatia. Neboli korektné všetky údaje koľko ušetria, keď vystúpia z únie, čo kolovali v kampani. Navyše, skomplikuje to život aj im, pretože sú tisíce Britov, ktorí pracujú v rôznych členských krajinách. Nehovoriac o tom, ako sa rozhodne a vysporiada s týmto referendom Škótsko a Severné Írsko. Obávam sa, že to môže destabilizovať Európu.

Anna Záborská (KDH)

Je to sklamanie. Pre Slovensko, ale aj pre úniu. Viac ako skutočný záujem Británie to odráža mnohoročné zavádzajúce, nepravdivé spravodajstvo o Európskej únii v britských médiách. Istú vinu tohto výsledku vidím aj v osobe samotného premiéra Camerona. Doplatil na to, že v snahe vyhrať voľby, sľúbil voličom referendum. Dva roky kritizoval Európsku úniu. Keď sa teraz snažil Britov presvedčiť, aby zostali v únii, nestačilo to. Tento výsledok je ponaučením aj pre slovenských politikov, a to nie len čo sa týka EÚ. Odchod Veľkej Británie musíme rešpektovať. Uvidíme, či to vyvolá domino efekt odchodu ďalších krajín. Zatiaľ sa treba zmieriť s tým, že sa to stalo. Každý z britských, ale aj európskych politikov si musí spytovať svedomie, či a ako k tomu prispel. Priťažilo tomu aj fakt, že Európsky parlament nerešpektuje zmluvy a subsidiaritu. Ja som o tom niekoľkokrát v oblastiach môjho záujmu hovorila. Niekto to vydrží dlhšie, niekto nie.

Vladimír Maňka (SMER-SD)

Keď britský premiér Cameron v predvolebnej kampani vytiahol tému referenda, britská spoločnosť necítila potrebu hlasovať v otázke zotrvania v únii. Chcel si tým zabezpečiť, aby bol druhýkrát zvolený za premiéra. Kvôli svojim osobným cieľom ohrozil britskú ekonomiku, budúcnosť Veľkej Británie a celej Európskej únie. Európa zažila v krátkom čase množstvo kríz. Keď niekto v tomto náročnom období vyhlási referendum, obyvateľov to ovplyvní. Výsledok by bol možno iný, keby sa hlasovanie odohralo v pokojnejšom čase. Pragmatizmus hovoril, že to bude zlé. Vo štvrtok rozhodovali skôr emócie. Výsledok referenda určite negatívne ovplyvní Veľkú Britániu. Môže mať vplyv na ich dôchodky, sociálne zabezpečenie, hospodársky rast, zamestnanosť. Briti síce dali do spoločného rozpočtu viac ako 40 miliárd libier, no väčší profit majú z výhod, ktoré členstvo prináša. Odchod z únie môže spôsobiť, že proeurópske Škótsko bude chcieť vlastné referendum o odčlenení sa od Británie. Týmto sa krajina môže rozbiť. Možné je aj to, že sa po čase bude chcieť vrátiť späť do Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila 02 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 03 - Modified: 2024-02-29 12:59:58 - Feat.: - Title: Europoslanci prijali plán na ochranu európskeho trhu s energiou, pomôžu tak domácnostiam pri výkyvoch cien 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-01 08:49:15 - Feat.: - Title: Politológ: Blaha ide zarábať, Sulík zas na politický dôchodok. A Ódora podľa Beňovej nevedeli, kam upratať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:43