Roman BrecelyPeter Mayer
StoryEditor

Predsedom Siete môže byť minister dopravy

22.06.2016, 00:00
Kríza v najmenšej koaličnej strane pokračuje. Niektorí poslanci sa prikláňajú k tomu, aby bol snem, kde zvolia predsedu, skôr ako v septembri.

„Gazdovi“ pravice sa rozpadá dvor. Radoslav Procházka mal byť v septembri pôvodne jediným kandidátom na post predsedu Siete, no nespokojenci, ktorí sa v piatok postavili predsedovi, už hľadajú protikandidáta. Podľa informácií HN sa v užšom kruhu strany skloňuje aj meno jediného ministra Siete vo vláde – ministra dopravy Romana Brecelyho. Šéf dopravy sa však zatiaľ nehrnie. „Dostal som mandát predsedníctva Siete, ktoré ma navrhlo a jednohlasne schválilo ako kandidáta na ministra dopravy. Mojím cieľom je naplniť programové vyhlásenie vlády a naplno sa venovať práci v rezorte,“ odkázal Brecely.


Sieť bez Procházku
Je tak ďalším adeptom, ktorý by podľa členov strany teoreticky mohol na mimoriadnom sneme zabojovať o post predsedu a v prípade víťazstva vystriedať Procházku. Ďalšie meno, ktoré sa dostalo na verejnosť, je poslankyňa Katarína Cséfalvayová. Tá sa o svojej možnej kandidatúre zatiaľ vyjadruje veľmi opatrne. „Je zatiaľ predčasné to potvrdzovať aj vylučovať. Padli viaceré mená, rozprávame sa o tom a vítame kandidatúru aj zo širšej členskej základne,“ dodala Cséfalvayová.


Rovnako opatrne sa o jej možnej kandidatúre vyjadruje aj o dnes už bývalý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. Podľa neho je predčasné hovoriť o tom, či bude Cséfalvayová kandidovať na predsednícku stoličku. No v strane sa ozývajú aj hlasy, ktoré by to privítali. Podľa informácií HN má dokonca väčšiu podporu ako napríklad Brecely, lebo predstavuje akýsi nový vietor.


Práve Cséfalvayová by podľa odborníkov mohla strane aspoň do istej miery pomôcť. Procházkovi síce priznávajú zásluhy za to, že dal stranu dokopy, ale zároveň kriticky vnímajú jeho povolebné správanie. „Procházka zohral svoju veľmi dôležitú úlohu, keď stranu zakladal a podarilo sa mu to dať dohromady. Potom to padlo na jeho klamstvách a podrazoch. On si celú tú situáciu zapríčinil sám,“ hovorí politológ Miroslav Kusý.


Problémom pre Cséfalvayovú však môže byť to, že ešte pred voľbami ju na rozdiel od Procházku nikto nepoznal. Napriek tomu by z toho mohla teoreticky aj vyťažiť. „Pokiaľ ide o samotného Procházku, tam sú veľmi zložité vzťahy medzi jeho osobou a ďalšími opozičnými politikmi, najmä čo sa týka Igora Matoviča. Ak by sa mal formovať nejaký nový základ na budúcu spoluprácu a výmenu Smeru, tak toto hrá v prospech Cséfalvayovej. Tam tie osobné animozity nie sú,“ myslí si politológ Pavol Baboš.


Skorší snem
Strana plánovala zvolať snem, na ktorom budú voliť predsedu, až v septembri. Veci sa však dali do pohybu po piatkových udalostiach, keď Procházka odvolal z predsedníctva Martina Fedora a z postu prvého podpredsedu Andreja Hrnčiara. Tvrdil, že za jeho chrbtom rokovali so Smerom a stranou Most-Híd o ďalšom postupe v koalícii. „Takýto postup je prejavom hlbokej neúcty k stanovám Siete, jej snemu a predsedníctvu a rovnako tak aj k jej členskej základni,“ vysvetľoval vo svojom stanovisku v piatok minulý týždeň Procházka. Hrnčiar to odmietol.


Zároveň sa viacerí poslanci priklonili k tomu, aby prebehol snem strany skôr. „Prikláňam sa k skoršiemu ako septembrovému dátumu,“ povedala jedna z poslankýň Siete Alena Bašistová, ktorá ako jediná otvorene nevystúpila voči Procházkovi.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:44