Marcela Šimková
StoryEditor

Šéfredaktorka HN: Páni Fico a Sulík, buďte iba normálni

21.06.2016, 00:00
Bonaparte sa stane symbolom kapitulácie. V tomto prípade však ešte nevieme koho.

Bonaparte je symbol. Symbol vzostupu a pádu. Symbol doby v ktorej žijeme, aj akéhosi poučenia z minulosti. Naopolen Bonaparte bol nútený kapitulovať 11. apríla 1814. O 202 rokov neskôr sa jeho menovec Bonaparte, tentokrát ten bratislavský, stane symbolom kapitulácie. V tomto prípade však ešte nevieme koho.

Ak by sme verili kuloárom, mohli by sme tvrdiť, že v Smere vyčkávajú. Že každý deň sledujú titulky novín a podľa toho monitorujú verejný záujem o kauzu Kaliňák. Alebo Bašternák. To je v tejto fáze v zásadne jedno. Že im istá dávka hrdosti nedovolí kapitulovať pred Matovičom a Sulíkom. Že ak by možno šlo o iného súpera, celá bitka by sa odvíjala inak. Že sa možno jedného dňa, povedzme aj pár dní dozadu mohol pýtať Fico Kaliňáka, či naňho ešte niečo majú. A Kaliňák mohol odpovedať, že nič. Fico mu teoreticky mohol dať absolútnu dôveru.

Ak sa však napriek tomu dve, tri, päťtisíc ľudí zhromaždí pred domom, kde býva premiér, bacha na to. Nie je to nič. Je to veľký politický problém. Ale aj spoločenský. Slováci nie sú národ demonštrantov. Nie, nie sme vo Francúzsku a preto takáto masa, na naše pomery nevídaná, je varovným prstom. Alebo viac - dôvodom, aby premiér niečo urobil. Nie, nie sú to jeho voliči, ale sú to ľudia, žijúci v krajine, ktorú spravuje. Aj oni majú právo na existenciu.

Faktom však rovnako je (a na to nezabúdajme), že ide o opozičnú akciu. Ktorá má na to legitímne právo, ale nikdy sa celé zhromaždenie nezbaví nálepky politiky. Nie číry občiansky aktivizmus, aby sme si to nemýlili.

A k meritu veci. Kaliňák ani Počiatek možno nespáchali nič protizákonné. Fico tiež nie. Ale ak obchodujete alebo máte iný vzťah s Malým Lackom (rozumej Ladislavom Bašternákom), ktorého pozná celá Bratislava, a ste verejne činná osoba, je to jednoducho problém. Ak máte dohliadať nad správou tohto štátu, ktorý v prvom rade vlastnia jeho občania, musíte niesť zodpovednosť a rozmyslieť si, kto sú vo vašom okolí akceptovateľné osoby a ktoré nie. Ak má však Richard Sulík nahrávku s Mariánom Kočnerom, je to porovnateľný prešľap.

Aby sme neboli príliš politicky korektní, tak si to povedzme narovinu: Fico by sa mal aj vo vlastnom záujme radšej odsťahovať z Bonaparte. Kaliňák by mal skončiť. Filip Rybanič by mal čeliť štandardnému trestu za porušenie bankového tajomstva.

Všetci by mali tak trocha viac či menej kapitulovať. Lebo pozor, ľuďom dochádza trpezlivosť so zákonnými aj nezákonnými podozreniami a začínajú vyžadovať normálny štát. V takejto situácii nastupuje extrém, ktorý sa im tak na prvý pohľad nemusí zdať. Ale sú to oni, ľudia milión, ktorí majú vo svojich rukách hlasovacie lístky pri voľbách.

Všetci vidíme, kto čaká v pozadí. Kto má počas trucovania v či pred Bonaparte mediálne školenia. A svojou nenápadnosťou môže zbierať body. Páni všetci dokola, nespravte z nás nacistickú krajinu. Správajte sa normálne. Vyvoďte si voči sebe zodpovednosť, že sa nestretávate, slušne povedané, s neštandardnými ľuďmi. Vyjadrujte sa normálne. Lebo ak nie, potom tu môže jednoducho nastúpiť nový normál. Ten nebezpečne hnedý. Vďaka vám.

01 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 23:01