StoryEditor

Slovenský hokej má nového šéfa, Neviem sľúbiť výsledky, vyhlásil

17.06.2016, 07:02
Autor:
TASRTASR

Igora Nemečka nahradí vo funkcii prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút. Rozhodli o tom delegáti štvrtkového mimoriadneho kongresu, ktorí ho v tajnej voľbe podporili nadpolovičnou väčšinou 150 hlasmi. Zdolaným kandidátom bol Tibor Turan.

Do nového Výkonného výboru sa dostali okrem prezidenta aj Jozef Stümpel, Róbert Švehla či Peter Oremus, naopak chýbať v ňom bude súčasný šéf Tipsport Ligy Richard Lintner či bývalý úspešný obranca Ľubomír Višňovský.

"Neviem sľúbiť výsledky"

Kohút predstúpil po náročnom boji pred novinárov s úsmevom. "Prežili sme dlhý čas a dnes sa začína nový deň. Verím, že sa začína aj v hokejovom hnutí. Ľudia rozhodli, že chcú zmenu a tá je reprezentovaná mojím programom. Pokúsim sa využiť svoje skúsenosti, znalosti a všetko to, čo som sa naučil v doterajšej praxi, aby sme slovenskému hokeju pomohli. Neviem sľúbiť výsledky, ale viem sľúbiť, že hokejové hnutie sa posunie vpred," povedal na prvej tlačovej konferencii Kohút.

Turan sa po konci hlasovania 1. kola oficiálne vyjadril, že ak dostane všetky sľúbené hlasy, mal by sa stať prezidentom SZĽH. Realita však bola iná, v súboji s Kohútom prehral o 23 hlasov. "Samozrejme, že som sklamaný. Prísľuby, ktoré som mal, nás predurčovali k tomu, že by sme voľby mali vyhrať. Získal som ďalšiu životnú skúsenosť, že človek sa môže spoľahnúť jedine sám na seba. Na druhej strane sa teším, že to takto vyšlo, pretože ľuďom, ktorí budú viesť slovenský hokej, vôbec nezávidím. Martinovi Kohútovi gratulujem, prajem mu všetko dobré, aby sa mu podarilo vyviesť hokej z krízy. Chcel by som poďakovať ľuďom okolo mňa, volebnému tímu, rodičom, priateľke aj dcéram. Spoluprácu s Martinom Kohútom by som neprijal," povedal sklamaným hlasom Turan.

Nová zväzová exekutíva bude mať jedenásť členov. Okrem prezidenta v nej bude sedieť Jozef Stümpel za hráčov, Róbert Švehla za reprezentáciu, Peter Oremus s Michalom Longauerom za mládež, Róbert Ľupták za tímy I. ligy, Ladislav Gross za tímy II. ligy a František Sucharda za tipsportligové kluby. Kandidát Nových Zámkov dostal od delegátov kongresu nadpolovičnú väčšinu 168 hlasov a v súboji zdolal Richarda Lintnera. Podľa rozhodnutia Športovej rady Pro-Hokeja mala ísť najvyššia súťaž do volieb len s jediným kandidátom - Lintnerom - no napokon sa na nej zúčastnil aj Sucharda a vyhral.

"V princípe to nie je žiadny problém. Budeme vychádzať z našich interných rozhodnutí a túto situáciu budeme riešiť. Viac k tomu nemám čo povedať," stroho konštatoval Lintner. Zostavajúcimi dvomi členmi VV budú šéf Súťažnej komisie a Ekonomicko-marketingovej komisie. Za športových odborníkov by mal napokon zasadnúť do VV Ivan Droppa, ktorý sa vzdal člena Dozornej rady, keďže tieto funkcie sú nezlúčiteľné.

Šatan by sa mal stať generálnym manažérom

Na najdôležitejšej fáze štvrtkového kongresu - voľbe členov do orgánov SZĽH - sa v úvode zúčastnilo 69 delegátov z celkového počtu 71 a mali k dispozícii 278 hlasov z 280. Tajná voľba sa začala po 17-tej zostupne od delegátov s najvyšším potom hlasov. O päť hodín neskôr spoznala volebná komisia meno nového zväzového šéfa, no keďže podpresedov Súťažnej komisie a Komisie rozhodcov nie, jej predseda Ladislav Szuťányi vyhlásil 2. kolo. To už prebehlo rýchlejšie, keďže delegáti mali k dispozícii len dva hlasovacie lístky a ich počítanie bolo výrazne jednoduchšie. Dovedna tak mimoriadny kongres SZĽH trval viac ako 14 hodín.

Nový prezident Kohút je súčasťou slovenského hokeja od roku 2007, keď začal sponzorovať reprezentačné áčko. Pätnásť rokov šéfoval IT spoločnosti a neskôr sa stal jej viceprezidentom pre Európu. Do štruktúr SZĽH sa prepracoval po minuloročnom kongrese, keď si ho Igor Nemeček vybral do 7-členného Výkonného výboru ako skúseného a úspešného manažéra. Za necelý rok vo zväze sa Kohút venoval predovšetkým oblastiam marketingu a ekonomiky, zaslúžil sa o zlepšenie finančnej situácie SZĽH a jeho stabilizáciu.

Kohúta podporovali viacerí bývalí hokejisti na čele s Richardom Lintnerom, Ľubomírom Višňovským či Miroslavom Šatanom, ktorý by sa mal podľa predvolebných vyjadrení stať generálnym manažérom reprezentácie. Kohútov protikandidát vo štvrtkovej prezidentskej voľbe bol bývalý dlhoročný funkcionár popradského hokeja a kolega z VV Tibor Turan, no ten s podporou Žigmunda Pálffyho či Jozefa Stümpela neuspel.

Kohút postavil svoj volebný program na štyroch oporných bodoch - infraštruktúra, mládež, vzdelávanie a organizácia športových podujatí. V súvislosti s rozvojom mládeže chce spustiť projekt hokejových akadémií na princípe osemročných gymnázií. Mladí hokejisti vo veku od 10 do 18 rokov sa budú vzdelávať v oblasti cudzích jazykov a ďalších športových zručností. Smelé ambície Kohút deklaroval v súvislosti so zlepšením infraštruktúry.

Počas trojročného obdobia vo funkcii prezidenta SZĽH chce s pomocou Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) inovovať slovenské zimné štadióny natoľko, aby spĺňali moderné kritériá a aby im v hierarchii svetovej kvality patrila aspoň siedma priečka. Záverečným bodom programu je organizácia športových podujatí, pri ktorých plánuje od sezóny 2017/2018 upraviť hrací formát všetkých súťaží. Dôraz kladie aj na dva domáce svetové šampionáty - v roku 2017 MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi a o dva roky neskôr MS elitnej kategórie v Bratislave a Košiciach.

Lašák: Nie je čas oslavovať

Lintner po roku opäť pocítil trpkosť prehry. Vlani na kongrese neuspel v súboji o prezidentskú stoličku s Igorom Nemečkom, tentoraz ťahal za kratší koniec v dueli o miesto vo Výkonnom výbore. Napriek osobnému neúspechu sa tešil z prezidentskej funkcie pre Martina Kohúta, ktorého so svojím hnutím podporoval.

"Myslím si, že dnes urobil slovenský hokej jeden veľký krok vpred. To znamená, že je to zaujímavá platforma na to, aby sme urobili aj ďalšie kroky. Martinovi gratulujem. Má pred sebou veľa práce, budem mu držať palce a snažiť sa mu byť nápomocný," povedal šéf Pro-Hokeja.

Súčasný generálny manažér reprezentačného áčka Róbert Švehla sa viac prikláňal na Turanovu stranu. Keďže ten vo voľbe neuspel, teší ho aspoň dôvera delegátov v jeho osobu pri kandidatúre o členstvo vo Výkonnom výbore. Dostal dovedna 154 hlasov, čím zdolal jediného súpera Ľubomíra Višňovského. "Osobne som dával viac šancí Tiborovi, ale akceptujem voľbu. Vyhral som s dosť veľkým náskokom nad Višňom, takže nechcem sklamať ľudí. Uvidíme, ako to pôjde a čo sa bude diať. Poznám skoro všetkých chalanov okrem pána Suchardu. Čo sa týka Lintnera, vieme, aké kauzy tam boli. Extraligové kluby sa rozhodli tak, ako sa rozhodli."

Podľa Jána Lašáka treba s procesom skvalitnenia súčasného stavu slovenského hokeja začať čo najskôr. "Nie je čas oslavovať. Dostali sa tam bývali hokejisti Droppa, Stümpel, ľudia, z ktorých mám pocit, že chcú robiť hokej dobre. Sú tam aj mená, ktoré podľa mňa až tak nepomôžu, ale môžem sa mýliť. Rád by som sa mýlil. Je veľmi ťažké, aby sa zhodlo jedenásť ľudí, takže určité problémy tam isto budú. Tam sa ukáže, aký bude šéf zväzu. Podľa mňa by mal ísť tvrdou rukou, nepripúšťať nejaké veľké diskusie, ale viesť to tak, že každý by sa mal venovať tomu, v čom sa vyzná."

01 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 02 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 03 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:28