StoryEditor

Rajtár pre HNtelevíziu: Prípad môžu vyšetriť za dva dni

16.06.2016, 00:00
Podľa poslanca SaS je pre koalíciu neudržateľná situácia, pri ktorej Kaliňák zostane ministrom vnútra.

Poslanec za SaS Jozef Rajtár bol pri vzniku najnovšej kauzy okolo ministra vnútra. Tvrdí, že Róbert Kaliňák by v ministerskom kresle nemal ostať už ani minútu. Pokiaľ neodstúpi stiahne so sebou nielen Roberta Fica ale aj celú vládu.

Koľko dní ešte dávate Róbertovi Kaliňákovi?
K toku by sa mal hlavne vyjadriť on sám a strana Smer. My tvrdíme, že nemá byť v kresle už ani chvíľku.

Už neexistuje spôsob, akým by vysvetlil okolnosti kauzy?
Neviem si predstaviť vysvetlenie, pretože on vedome klamal, keď som sa ho aj ja osobne pýtal, či je tam akékoľvek finančné prepojenie a povedal, že nie, nie je.

Minister sa bráni tým, že tá otázka znela tak, či on konkrétne dostával nejaké finančné plnenie od firmy, kde je zastúpený Bašternák.
Moja otázka znela „kde pôsobil pán Bašternák“ a jednoducho on vo firme B.A. Haus pôsobil. To ale nie je podstatné. On jednoducho hrubo zavádzal, je tam prepojenie. Jeho dvojička v politike Ján Počiatek preukázateľne spolupodnikal s Ladislavom Bašternákom. Sú to stále tie isté schémy – veľmi ľahko dopátrateľné z verejne dostupných informácií. Veď vyšetrovateľ má k dispozícii čo? Vyšetrovateľ si môže vypýtať výpisy z banky a zmluvy z katastra nehnuteľností. Keď má tieto veci spolu, prípad môže byť vyriešený za dva dni. Tak krištáľovo jasné veci to sú. Sú to veľmi jednoduché podvody.

Prečo ste dali vláde čas do piatka, aby ho odvolali. A demonštrácie chystáte až na pondelok. Prečo?
Sama vláda tvrdí, že je tu delegácia kvôli tomu, že preberáme predsedníctvo. Dobre, tak nech sa páči, čas na to spraviť správnu vec.

Ako si vysvetľujete to, že ho koaliční partneri ešte stále obhajujú?
Hrajú hru a robia kontrolu škôd. Keby hneď všetko pripustili, možno by sa im to o to rýchlejšie celé zrúcalo. Takáto situácia je neudržateľná nielen pred predsedníctvom. Aby minister vnútra, ktorý je zodpovedný za bezpečnosť ľudí v štáte, bola osoba, ktorá má zjavne prepojenia na človeka ako Ladislav Bašternák.

Je váš asistent ešte stále zamestnancom banky?
Ešte stále je zamestnancom banky. Je vo výpovednej lehote. Akonáhle sa stal mojím zamestnancom, dal výpoveď.

Účty si pozrel on sám alebo ste o tom vedeli?
Nemal som vedomosť o žiadnych skutočnostiach v banke. Chcem zdôrazniť, že na rozdiel od Fica a Kaliňáka, ktorí zoberú akýkoľvek daňový doklad a ukazujú ho na kameru, ani môj asistent ani ja, sme nič také nerobili. Zamestnanec banky má právo pozerať si všetky účty, ktoré mu sú sprístupnené. Prečo banka dáva istému druhu pracovníka prístup je, že pri akýchkoľvek pochybnostiach je každý pracovník zodpovedný za to, že zachytí pochybnú transakciu a bude konať. Žiadne bankové doklady však teraz nie sú nikde zverejnené.

On ich neposunul do médií?
Pokiaľ viem, tak polícia rozposielala nejaké doklady novinárom. Zápisnicu z vyšetrovania dokonca polícia posunula ešte predtým ako ju môj asistent mal k dispozícii.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:30