karikatúra kaliňákĽubomír Kotrha
StoryEditor

Smeru daroval desaťtisíc. Teraz vyšetruje kauzu Bašternák

15.06.2016, 00:00
Minister vnútra nemá zo zákona páky na ovplyvňovanie vyšetrovania. Tí, ktorých si tam dosadil, však majú.

Najprv dal Smeru desaťtisíc eur ako mimoriadny členský príspevok. Potom sa stal šéfom Národnej jednotky finančnej polície. A teraz má na starosti vyšetrovanie kauzy Bašternák. Bernard Slobodník sa kariérne vyšvihol práve za druhej vlády Roberta Fica a ministrovania Roberta Kaliňáka. Šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk si preto nemyslí, že by vyšetrovanie kauzy Bašternák mohlo byť objektívne.

Tandem Slobodník – Kováčik
Bernard Slobodník bol okresný riaditeľ polície v Leviciach, v roku 2010 odišiel z Policajného zboru a začal podnikať. Comeback do Policajného zboru zaznamenal v roku 2012, keď sa do vlády opäť dostal Smer, najprv ako riaditeľ expozitúry Národnej protikorupčnej jednotky Stred, neskôr ako šéf Národnej jednotky finančnej polície. Medzi jeho dvomi kariérnymi etapami v Policajnom zbore sa napojil na stranu Smer a zaplatil jej mimoriadny členský príspevok v hodnote desaťtisíc eur, upozornil denník Sme.

Národná jednotka finančnej polície v súčasnosti vyšetruje kauzu Bašternák. Ako však upozornil aj Kaliňák, ich práca má byť pod dozorom prokurátora. V tomto prípade ide o Dušana Kováčika, ktorý pozíciu špeciálneho prokurátora obhájil v roku 2014 za vlády Roberta Fica a ministrovania Roberta Kaliňáka bez jediného protikandidáta. V tom čase sa Ľubomír Galko zo strany SaS vyjadril, že ho podporili len tí, ktorí lietajú v závažných kauzách, pretože mnohých zachránil pred trestným stíhaním a zrejme aj pred odsúdením.

Podľa riaditeľa Transparency International Gabriela Šípoša nominácie na vedúce posty v polícii, rovnako aj v prokuratúre či v iných nezávislých inštitúciách v posledných rokoch ukazujú, že ani Smer, ani Robert Kaliňák neberú boj proti korupcii vážne. „Preto ani v tomto extra citlivom prípade neočakávam, že by vyšetrovanie mohlo byť vedené férovo a rovnako ako voči iným občanom krajiny,“ dodal Šípoš.

Podľa rezortu vnútra už minister jasne vyvrátil podozrenia opozície, keď vysvetlil, že peniaze, ktoré dostal na účet, prichádzali z firmy, ktorej je akcionárom. „Vzhľadom na to, že nepodložené útoky opozície a niektorých novinárov pokračujú napriek jasným dôkazom a vyvráteniu klamstiev opozície, ktorými ho obliali bez dôkazov, všetky ďalšie dokumenty, ktoré s tým súvisia, sú k dispozícii orgánom na to určeným,“ odkázali z komunikačného oddelenia rezortu na margo vyšetrovania.

Minister (ne)má páky
Kaliňák tvrdí, že do vyšetrovania nezasahuje, vraj má množstvo iných úloh, za ktoré je zodpovedný a tým sa venuje. „Viete veľmi dobre, že tam, kde mám kompetenciu, som aj mimoriadne aktívny, v tých ostatných veciach nie,“ povedal Kaliňák. Zo zákona to tak naozaj aj je, potvrdila Wienk. Zároveň však dodala, že v minulosti sa už niekoľkokrát potvrdilo, že neformálne páky má, a to od personálnych nominácií a zmien až po konkrétnu manipuláciu s dôkazovým materiálom, na ktorú nemal zákonné právo.

Podľa šéfky Aliancie Fair-play to tak je aj v súčasnosti a Kaliňák má vplyv na políciu aj na prokuratúru. „Nie je normálne ani to, aby bola policajná inšpekcia taká podriadená ministrovi, ako je to u nás, ani to, aby mali policajný prezident i policajti také slabé záruky pre svoju profesionálnu kariéru,“ vymenúva ďalšie problémy v tomto prípade Wienk. Či by pomohlo, keby Kaliňák odstúpil z pozície ministra vnútra, je otázne. Podľa politológa Pavla Baboša však jeho posledné vyjadrenia nenasvedčujú tomu, že by túto možnosť zvažoval.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:05