Robert KaliňákMarek Kmeť
StoryEditor

NAKA bude vyšetrovať Kaliňáka a Počiatka. Na pokyn prokurátora Kováčika

13.06.2016, 14:56
Autor:
TASRTASR

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal dnes pokyn riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka.

"Po oboznámení sa a vyhodnotení obsahu mediálnych vyjadrení poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 11. a 12. júna vo vzťahu k možnému podozreniu zo spáchania trestných činov proti majetku a iných ministrom vnútra Slovenskej republiky a bývalým ministrom financií Slovenskej republiky, vydal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnešného dňa písomný pokyn riaditeľovi NAKA na bezodkladné vykonanie úkonov v zmysle Trestného poriadku," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kaliňák sa bude brániť

Tlačová konferencia podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka sa uskutoční dnes. Jej témou, ako médiá informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová, má byť "vyvrátenie klamstiev, ktoré šíri opozícia a niektoré médiá ohľadom nelegálnych príjmov ministra vnútra SR". 

Minister vnútra Kaliňák (Smer-SD) je pripravený pred špeciálnym prokurátorom Kováčikom kedykoľvek vyvrátiť obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov. Vyhlásil to už v sobotu 11. júna jeho hovorca Ivan Netík v reakcii na tlačovú konferenciu SaS, na ktorej liberáli vyzvali na Kaliňákovo odvolanie pre údajné prepojenie s daňovou kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Bol informovaný

SaS v sobotu zvolala mimoriadnu tlačovú konferenciu po tom, ako NAKA zadržala v piatok (10. 6.) popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý podľa Denníka N pracuje v Tatrabanke. Stalo sa tak údajne po tom, ako si tento týždeň pozrel účty Kaliňáka a exministra dopravy Počiatka (Smer-SD). U Rybaniča tiež urobili domovú prehliadku.

Netík zopakoval, že Kaliňák bol o tomto prípade informovaný.

"Asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," uviedol hovorca v stanovisku.

Vyhlásenie Roberta Fica po skončení Koaličnej rady:

01 - Modified: 2024-04-23 13:42:48 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na exposlanca za OĽANO Jána Heráka 02 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 03 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 04 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 05 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:22